Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η ιστορία των χημείων στην Κύπρο

Η ιστορία των χημείων στην Κύπρο

Τα πρώτα κλινικά εργαστήρια ή «χημεία» όπως λανθασμένα καθιερώθηκε να λέγονται στην Κύπρο, ίδρυσαν τη δεκαετία του 1950 στην Λευκωσία, οι γιατροί Χρίστος Λουλής, Κώστας Θεμιστοκλέους, Σόλων Αργιρύδης και Βασιλική Μάη Κανακά καθώς και οι Νίκος Δημητριάδης ο οποίος είχε εργαστεί και στο Νοσοκομείο Πεντάγυιας και Νίκος Μαραθωβουνιώτης.
 
Ακολούθησε το 1963 η μικροβιολόγος γιατρός Ελευθερία Παπαμιχαήλ η οποία είχε το εργαστήριο της στην κλινική του συζύγου της γνωστού χειρούργου Μιχάλη Παπαμιχαήλ.
 
 
( στη φωτογραφία αποτελέσματα βιοχημικών αναλύσεων από γνωστά κλινικά εργαστήρια της Λευκωσίας τις δεκαετιές του 1970-1980)

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Λευκωσία ο γιατρός μικροβιολόγος Χριστόδουλος Λιβέρης ο  οποίος είχε μετεκπαιδευτεί στο Λονδίνο και το χημείο του απέκτησε παγκύορια φήμη αφού εκτός της μικροβιολογίας και βιοχημείας συμπεριλάμβανε και την ιστολογία – κυτταρολογία.
Ήταν το πρώτο «χημείο» που άρχισε την κυτταρολογική εξέταση του τεστ Παπανικολάου.

Ο γιατρός Λιβέρης δραστηριοποιήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκωσίας – Κερύνειας «Ιπποκράτης» και ήταν υπεύθυνος για την διοργάνωση των επιστημονικών του συνεδρίων για πολλά χρόνια.

Ο χημικός Νίκος Σέρβος καλοκάγαθος, πράος και ευγενικότατος, διατέλεσε καθηγητής Χημείας στο Λύκειο Νεοκλέους και συμμετείχε ενεργά στην ΕΟΚΑ κατά τον απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959.

Αρχές της δεκαετίας του 1970 ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο ο βιοχημικός Νίκος Γιαννούκας ο οποίος άνοιξε νέα σελίδα στην πορεία των κλινικών εργαστηρίων στην Λευκωσία.
 
 
( στην φωτογραφία αριστερά ο γιατρός - μικροβιολόγος Χριστόδουλος Λιβέρης και δεξιά ,ο φαρμακέμπορος Χάρης Ενωτιάδης αριστερά με τον γιατρό Γλαύκο Μηχαηλίδη, πρόεδρο του ΠΙΣ Χρίστη Ενωτιάδη και τον ψυχίατρο Πέτρο Μάτσα το 1983)

Είχε συνεργάτιδα την εργαστηριακό Σύλβα Τιγγιρίδου η οποία στήριξε το «χημείο» κατά τη δύσκολη περίοδο, αμέσως μετά την εισβολή και η οποία αργότερα συνεργάστηκε με την Ανδρούλα Φτωχίδου να δημιουργήσουν το δικό τους εργαστήριο.

Κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990 η Λευκωσία κατακλύστηκε από νέα κλινικά εργαστήρια.
 
* Πηγή : Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας