Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πρώτη εγχείρηση καρδιάς στην Κύπρο

Πρώτη εγχείρηση καρδιάς στην Κύπρο

Γύρω στο 1962 αρχίζει στην Κύπρο η άσκηση νέων ειδικοτήτων της ιατρικής από νέους γιατρούς που έρχοντανα από το εξωτερικό.

Ως ιδιώτης γιατρός ξεκίνησε την καριέρα του και ο καρδιοχειρούργος Άντρέας Δημητριάδης ο οποίος στις 5 Ιουνίου 1962 στην Λευκωσία έγραωε ιατρική ιστορία για την Κύπρο όταν έκανε με επιτυχία την πρώτη εγχείρηση καρδιάς.
 
Πρόκειτο για μια γυναίκα 35 χρονών από την Κακοπετριά με στένωση της μιτροειδούς  βαλβίδας. Στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση βοήθησαν οι γιατροί Γεώργιος Ν Ιακωβίδης γενικός χειρούργος και Σταύρος Μαρτούδης ως αναισθησιολόγος. Οι εφημερίδες της εποχής κάλυψαν το γεγονός.

Ο γιατρός Δημητριάδης υπήρξε πρωτοπόρος επιστήμονας που το κατεστημένο αδυνατούσε δυστυχώς να τον παρακολουθήσει και να τον αποδεκτεί.
 
Ήταν επιστήμονας με ισχυρή προσωπικότητα που έλεγε πάντα με θάρρος και χωρίς περιστροφές την γνώμη του.
 
Ήταν αμείλικτος στην κριτική για τα κακώς έχοντα της ιατρικής και δεν ανεχόταν τις μετριότητες. «Δυστυχώς οι φελλοί πάντα επιπλεόυν» συνήθιζε να υπενθιμίζει σε φίλους του.

Ο γιατρός Δημητριάδης καθιέρωσε την καρδιοθωρακοχειρουργική στην Κύπρο.

Το 1974 κατά την τουρκική εισβολή η προσφορά του στην αντιμετώπιση τραυμάτων τσο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υπήρξε σημαντική.

Δύο χρόνια αργότερα το 1976 αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος από το τότε ιατρικο-πολιτικό κατεστημένο. Απογοητευμένος επέστρεψε στην Αμερική το 1982 όπου παρέμεινε και εργάστηκε στην Washington DC για δέκα περίπου χρόνια
 
Πηγή : Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας