Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

ΠΡΟΣΟΧΗ στην χρήση κινητου στα σχολεία

ΠΡΟΣΟΧΗ στην χρήση κινητου στα σχολεία

Για δεκαετίες τώρα οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού εκδίδουν ανακινώσεις και προωθούν μέτρα για την απαγόρευση του κινητού στα σχολεία επισημαίνοντας την επικυνδινότητα του για την υγεία των παιδιών.
 
Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας και των παιδιών, πολλά εκ των οποίων θεωρούν τη χρήση του ως απαραίτητη ιδιαίτερα για την επικοινωνία τους με τους γονείς τους αλλά και για την προσωπική τους ψυχαγωγία.

 Οι πλείστοι γονείς θεωρούν ότι η κατοχή κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά είναι απαραίτητη για την ασφάλειά τους, δηλαδή συμβάλλει στη δυνατότητα να εντοπίσουν το παιδί τους αλλά και στο παιδί να επικοινωνήσει μαζί τους σε ώρα ανάγκης.
 
Ωστόσο από το 1997, όταν και η ασύρματη τεχνολογία δικτύων (Wi-Fi) πέρασε στον τελικό καταναλωτή και σταδιακά σχεδόν σε κάθε σπίτι που έχει σήμερα σύνδεση στο διαδίκτυο, οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η τεχνολογία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Μια βόλτα στις σχολικές αίθουσες και στις αυλές των σχολείων είναι αρκετή ωστε να δούμε τους μαθητές μας σχεδόν όλους να έχουν από ένα smartphone ή tablet αγνοώντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τους. 
 
 Οι ασύρματες ακτινοβολίες (που εκπέμπουν οι βάσεις ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ) έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες» και έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).
 
"Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.
 
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς" The Freiburger Appeal, Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) 
 
Ειδικά για τα ασύρματα τηλέφωνα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 220% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες ασύρματων τηλεφώνων και 440% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού
 
Μια πρόσφατη έρευνα από την Δρ. Magda Havas δείχνει ότι η ακτινοβολία τους προκαλεί ταχυκαρδία και αρρυθμίες
 
"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ.David Carpenter, καθηγητής σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany, Νέας Υόρκης 
 
Τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μέσα στα σπίτια συχνά είναι μεγαλύτερα από αυτά που συναντώνται σε κατοικίες απέναντι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
 
Με εγκύκλιος για εγκατάσταση και χρήση ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης προειδοπιεί το Υπουργείο Παιδείας
 
Διευθυντές/Διευθύντριες
Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα πληροφορείστε τα ακόλουθα:
 
Εξετάζοντας την πληροφόρηση που τύχαμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από το Υπουργείο Υγείας (επιστολή ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2016, με αρ. φακέλου 13.25.40) σχετικά με τα όρια και επίπεδα ασφαλείας ασύρματου δικτύου Wi-Fi στα δημόσια σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και με βάση τις μετρήσεις που επισυνάπτονται στη σχετική επιστολή (μετρήσεις που έγιναν από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών σε δημόσια σχολεία) θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι μετρήσεις που αναφέρονται στη σχετική επιστολή είναι κατά πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.
 
Εντούτοις, με βάση πάντοτε τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας επιφυλάσσει το δικαίωμά του, υπό το φως των εξελίξεων στην Ε.Ε., να αναθεωρήσει τα εθνικά όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς και το δικαίωμα υιοθέτησης αυστηρότερων κριτηρίων.
 
Επομένως, συστήνουμε όπως εφαρμοστεί η Αρχή της  Προφύλαξης και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν  για τους μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης.
 
Έχουμε λάβει την απόφαση όπως το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, απενεργοποιηθεί σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Κύπρου.
 
Για την έγκαιρη απενεργοποίησή του, εισηγούμαστε όπως οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Νηπιαγωγείων επικοινωνήσουν με την CYTA για την παροχή οδηγιών προς απενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου Wi-Fi που παρέχεται από το δια-αποδιαμορφωτή  (modem) της CYTA.
 
Συστήνουμε όπως αποφεύγεται η χρήση ασύρματου δικτύου Wi-Fi σε Δημοτικά Σχολεία, με εξαίρεση το γραφείο Διευθυντή, το γραφείο Γραμματείας και την αίθουσα Διδακτικού Προσωπικού (όπου το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιείται για διοικητικούς σκοπούς).
 
Τονίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε αίθουσες διδασκαλίας δημοτικών σχολείων.
 
Επομένως στα σχολεία που κρίνεται αναγκαίο λόγω των αναλυτικών ή άλλων προγραμμάτων (π.χ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου) και δράσεων να κάνουν χρήση (εκπαιδευτικοί και μαθητές) ασύρματου δικτύου  οφείλουν οι εκπαιδευτικοί εκ των προτέρων
α) να ζητούν άδεια από τη Διεύθυνση του Σχολείου τους στην οποία να αιτιολογείται πλήρως ο διδακτικός λόγος/πρόγραμμα για τον οποίο θα γίνεται η χρήση αυτή 
 
β) να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών όπως τα ασύρματα σημεία πρόσβασης παραμένουν ανενεργά  όταν δεν χρησιμοποιούνται σε διδασκαλία,  ενώ θα πρέπει να περιορίζεται η χρήση τους  κατά τη διδασκαλία και
 
γ) πριν από κάθε εφαρμογή προγράμματος χρήσης του ασύρματου δικτύου από μαθητές, απαραίτητα η Διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να εξασφαλίζει  προηγουμένως τη συναίνεση των κηδεμόνων αποστέλλοντας  επιστολή ενημέρωσης τους, για τον λόγο και το χρονικό όριο χρήσης του ασύρματου δικτύου.
 
(Χρίστος Χατζηαθανασίου)
Αν. Διευθυντής
Δημοτικής Εκπαίδευσης
Κοιν. :Προϊστάμενο Τ.Π.Ε. Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
         : Ο.Ε.Δ.Ε.
         : Ιατρικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας (Σχολιατρική Υπηρεσία), Προδρόμου 1 και Χείλωνος 17, 1449 Λευκωσία
         : Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών, Τ.Θ. 51550, 3506 Λεμεσός
         : Ιδιωτικά Σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης
 
 
Tα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας (πάνω από 5 δις. άτομα είναι χρήστες), και πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.
 

 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας