Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καρκίνος του πνεύμονα

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται όταν τα φυσιολογικά κύτταρα στους πνεύμονες μετατρέπονται σε παθολογικά και πολ/ζονται ανεξέλεγκτα.
Υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνου του πνεύμονα με διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης το καθένα.
 
 Έτσι κάποιος καρκίνος μπορεί να αυξάνεται πολύ γρήγορα, ενώ κάποιος άλλος πολύ πιο αργά.  Στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία καρκίνου που οδηγεί στο θάνατο λόγω κακοήθειας, τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;
 
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
 
Βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή ή σφύριγμα κατά την αναπνοή
Αιμόπτυση – αίμα στα πτύελα
Πόνος στο στήθος
Βράγχνιασμα στη φωνή
Πονοκέφαλος, πρήξιμο στο κεφάλι, λαιμό και χέρια
Επιπλέον, εάν ο καρκίνος αφορά στο ανώτερο τμήμα των πνευμόνων, μπορεί να συνοδεύεται από:
Πόνο στα χέρια, λαιμό και στήθος
Θόλωση της όρασης, πτώση των βλεφάρων
Αδυναμία και ατροφία στους μύες των χεριών
 
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε καταστάσεις άλλες εκτός του καρκίνου του πνεύμονα.  Εντούτοις, εάν παρουσιάζετε τα ανωτέρω ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα.
 
 
 
 
Υπάρχει κάποιο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;
 
Ναι.  Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε καρκίνο του πνεύμονα, θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας ζητήσει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος.  
 
Εάν η ακτινογραφία θώρακος δείχνει κάποια ύποπτη εστία, ενδεχομένως να σας ζητήσει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο όπως:
 
Αιματολογικό έλεγχο
 
Αξονική τομογραφία
 
Βιοψία.
 
Ο γιατρός σας αφαιρείι ένα μικρό δείγμα από τον πνεύμονα το οποίο ακολούθως εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καρκίνο.
 
Τι είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα;
 
Η σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα σύστημα με το οποίο οι γιατροί κατατάσσουν τον καρκίνο ανάλογα με το πόσο προχωρημένος είναι.  
 
Η κατάλληλη θεραπεία εξατομικεύεται και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η σταδιοποίηση του καρκίνου, η ηλικία του ασθενούς, άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να υπάρχουν και επίσης το είδος του καρκίνου του πνεύμονα.
 
Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα;
 
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα λαμβάνουν τελικώς κάτι ή και όλα από τα ακόλουθα:
 
Χειρουργείο — Ειδικά σε αρχικά στάδια, μπορεί να αφαιρεθεί ο όγκος.
 
Ακτινοθεραπεία — Η ακτινοβολία σκοτώνει τα κύτταρα
 
Χημειοθεραπεία — Αποτελείται από διάφορα φάρμακα με δράση κατά των καρκινικών κυττάρων
 
Στοχευμένη θεραπεία — Κάποια φάρμακα δρουν εναντίον καρκίνων που φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.  Ο γιατρός σας ενδεχομένως σας ζητήσει κάποια ειδικά τεστ για να διαπιστώσει εάν έχετε κάποιο καρκίνο με ειδικά χαρακτηριστικά που επιδέχεται στοχευμένης θεραπείας.
 
Επίσης οι καρκινοπαθείς λαμβάνουν και θεραπεία για τα συμπτώματα τους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος εμφανίζει δύσπνοια επειδή μαζεύτηκε υγρό γύρω από τους πνεύμονες του, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το υγρό και ο ασθενής να ανακουφιστεί από τη δύσπνοια του.
 
 
 
 
Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;
 
Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής εξετάζεται από το γιατρό του τακτικά για τυχόν υποτροπή του καρκίνου.  Μπορεί να υποβάλλεται σε ακτινογραφίες θώρακος ή αξονική τομογραφία.  Επίσης είναι σημαντικό ο ίδιος ο άρρωστος να αναφέρει τυχόν συμπτώματα στο γιατρό του, ειδικά από αυτά που προαναφέρθηκαν, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει υποτροπή της νόσου.
 
Τι συμβαίνει εάν ο καρκίνος του πνεύμονα υποτροπιάσει;
 
Στην περίπτωση που υπάρχει υποτροπή, μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργείο.
 
Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του πνεύμονα;
 
Ίσως.  Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή του καπνίσματος.  Ως γνωστό, οι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές.  Εάν κάποιος καπνίζει πρέπει ΑΜΕΣΑ να διακόψει το κάπνισμα!
 
Τι άλλο μπορεί να γίνει;
 
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις εξετάσεις που σας προτείνει ο γιατρός σας.  Επίσης είναι σημαντικό να συζητάτε με το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα και παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.  Τέλος, κάθε φορά που σας προτείνεται κάποια θεραπεία από το γιατρό σας μπορείτε να ρωτάτε τα εξής:
 
Ποιο είναι το όφελος από τη συγκεκριμένη θεραπεία;  Υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει την επιβίωση μου;  Θα μου μειώσει ή θα με απαλλάξει από τα συμπτώματα;
 
Ποιο είναι το μειονέκτημα της συγκεκριμένης θεραπείας;
 
Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός της εκάστοτε θεραπείας;
 
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν λάβω τη συγκεκριμένη θεραπεία;
 
 
*Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης,Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου, Senior Lecturer (Pulmonology) στο European University Cyprus, Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας
Τηλεφώνο: 22-355188
 
  
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας