Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι παθήσεις των ούλων

Οι παθήσεις των ούλων

Περισσότερο από το 70 τοις εκατόν του πληθυσμού της Κύπρου έχει κάποια πάθηση των ούλω και δεν το γνωρίζει. Οι παθήσεις των ούλων δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές παρά σε προχωρημένο στάδιο. Αποτελούν όμως την κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών στην ηλικία των 35 ετών και άνω.
 
Οι παθήσεις των ούλων ( περιοδοντικές παθήσιες ) ε ίναι φλεγμονές ή μολύνσεις που προσβάλουν τα ούλα σε αρχικό στάδιο και αργότερα το οστο στο οποίο σητρίζεται το δόντι.

Προκαλούνται από μικρόβια που βρίσκονται στην μικροβιακή πλάκα, την κολλώδη και άχρωμη ταινία που διαρκώς σχηματίζεται πάνω στα δόντια.

Στα αρχικά στάδια της πάθησης των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Αργότερα σε σοβαρότερο σταδιο είναι γνωστή σαν περιοδοντίτιδα.

Οι παθήσεις των ούλων μπορεί να θεραπευτούν με διάφορες μεθόδους, όπως τον απλό καθαρισμό, τον σωστό και συστηματικό βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντιού νήματος ως τον βαθύτερο καθαρισμό που περιλαμβάνει απόξεση της ρίζας και ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις.

Υγιή ούλα

Τα υγιή ούλα είναι καλά στερεωμένα και δεν αιμορραγούν. Μικρές ίνες κρατούν τα δόντια στερεά στα ούλα και το οστό.

Ουλίτιδα

Το πρώτο στάδιο της πάθησης των ούλων είναι η ουλίτιδα μια μικ΄ρη φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα έχουν γίνει κόκκινα, είναι φουσκωμένα και αιμορραγούν. Το οστό και οι ίνες που κρατούν το δόντι στην θέση του δεν έχουν επηρεαστεί σε αυτό το στάδιο έτσι η ζημιά μπορεί να επανορθωσθεί.

Περιοδοντίτιδα

Σε αυτό το στάδιο η οδοντική πλάκα έχει προχωρήσει βαθύτερα κατά μήκος του δοντιού και προκάλεσε μια φλεγμονή που κατέστρεψε το οστό και τις ίνες που συγκρατούν το δόντι.  Τα ούλα μπορεί να ξεχωρίσουν από το δόντι και να αρχίσουν να υποχωρούν.
 
Ένας θύλακας έχει σχηματιστεί κάτω από την γραμμή των ούλων που κατακρατεί την πλάκα και υπολείμματα φαγητών δημιουργώντας κακοσμία.

Προχωρημένη περιοδοντίτιδα

Η φλεγμονή  που προκαλείται από την οδοντική πλάκα έχει καταστρέψει περισσότερο από τα δύο τρίτα του οστού και των ινών που κρατούν το δόντι στην θέση του.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι δυνατή πλέον η διατήρηση του δοντιού στο στόμα και πιθανόν να χρειαστεί εξαγωγή του.
 
 

 
Φροντίδα στο σπίτι

Καθάρισε την πλάκα από τα δόντια σου και από τα ούλα σου με το καθημερινό βούρτσισμα χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα φθορίου

Χρησιμοποίησε το οδοντικό νήμα ή είδικά βουρτσάκι για να απομακρύνεις την πλάκα απ΄την άνω και κάτω γραμμή των ούλων και μεταξύ των δοντιών όπου η οδοντόβουρτσα σου δεν μπορεί να φτάσει.

Σωστή διατροφή, αμυλλώδεις ή σακχαρώδεις τροφές αυξάνουν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
 
Μια φτωχή δίαιτα δεν προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για να παραμένουν τα ούλα και τα οστά υγιή ή για να καταπολεμήσουν την φλεγμονή.
Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Μην καπνίζεις και μη μασάς καπνό, και τα δύο μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα.

Μην τρίζεις τα δόντια σου, έτσι πιέζεις το οστό και τις περιοδοντικές ίνες που συγκρατούν το δόντι και γίνεσαι πιο επιρρεπής στις παθήσιες των ούλων.
 
Οδοντιατρική φροντίδα

Προγραμμάτισε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο στο ιατρείο ώστε τα δόντια σου να καθαρίζονται από την πλάκα και την πέτρα και έτσι ο οδοντίατρος συ να μπορεί να ανιχνεύσει τα προβλήματα ούλων.

Διόρθωσε τα χαλασμένα σφραγίσματα ή τα συνωστισμένα δόντια. Αυτές οι ανωμαλίες δυσκολεύουν τον καθαρισμό της πλάκας.

Ρώτησε τον οδοντίατρο σου για τις γενικές ασθένειες  ή τα φάρμακα που συντείνουν στην ανάπτυξη των παθήσεων των ούλων. Αυτές συνήθως είναι ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, τα ηρεμιστικά χάπια καλ
 
* Πηγή : Οδοντιατρικές Υπηρεσίες Κύπρου 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας