Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

1.000.000 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται καθημερινά ανα τον κόσμο

1.000.000 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται καθημερινά ανα τον κόσμο

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ( ΣΜΝ) μεταδίδονται μέσω στενής σωματικής επαφής όπως είναι η σεξουαλική επαφή , μέσω του πλακούντα στο έμβρυο ή κατά τον τοκετό στο νεογνό.
 
Μπορούν να μεταδοθούν και αιματογενώς.

ΣΜΝ είναι η γονόρροια, η σύφιλη, το αφροδίσιο λέμφοκοκκίωμα( χλαμύδια) η ηπατίτιδα Β, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι τριχομονάδες, το AIDS και τα οξυτενή κονδυλώματα (HPV)

Η επίπτωση των ΣΜΝ αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να αποτελούν την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Οι σεξουαλικές συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σχετίζονται με την εμφάνιση των ΣΜΝ και ειδικά με το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ( AIDS)

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ, μεταδίδεται εύκολα με σεξουαλική επαφή, με συμπτώματα δυσουρία με συχνοουρία, πυώδης έκκριση από το πέος, ετερόπλευρος πόνος στον όρχη και στειρότητα. Για τις γυναίκες, προκαλεί έκκριση , καύσο κατά την ούρηση, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Μεταδίδεται κατά τον τοκετό και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

ΣΥΦΙΛΗ, μεταδίδεται με την άμεση σωματική επαφή. Ο μικροοργανισμός τρεπόνημα, το ωχρό, μπορεί να δυεισδύσει σε ακέραιους βλεννογόνους. Τα συμπτώματα είναι στο πρώυο στάδιο, σκληρό ανώδυνο έλκος στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα. Στο δεύτερο στάδιο, γενικευμένο δερματικό εξάνθημα και στο τρίτο στάδιο κοκκιώματα σε οποιοδήποτε όργανο και πλήθος συμπτωμάτων ή νευρολογική βλάβη.

ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ ( hpv) είναι εξαιρετικά μεταδοτικό κατά την σεξουαλική επαφή. Στα συμπτώματα ,εμφανίζονται οξυτενή κονδυλώματα, αφροδίσιες μυρμηγκιές στο αιδοίο, στο πέος, στην περιπτωκτική περιοχή, στον όρχη, στον κόλπο , στο ορθό ή στον τράχηλο. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή του πέους.

ΧΛΑΜΥΔΙΑ,εύκολα μεταδιδόμενη με την σεξουαλική επαφή. Στα συμπτώματα, για τον άντρα, είναι η δυσουρία, συχνοουρία, υδαρή βλεννώδη έκκριση, συχνά ασυμπτωματικοί, προκαλεί τις μισές περιπτώσεις επιδιδυμίτιδας. Για τις γυναίκες, κίτρινη κολπική έκκριση, δυσουρία, συχνά ασυμπτωματικές μπορεί να προκαλέσει εξωμήτρια κύηση και στειρότητα. Προκαλούν λοιμώξεις των οφθαλμών και του πνεύμονα.

1.000.000 ΣΜΝ μεταδίδονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο , ενώ ηλικίες 15-24 ετών αποτελούν το 50 % των μολύνσεων.

357.000.000 νέες μολύνσεις από χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και τριχομονάδες υπολογίζονται κάθε χρόνο.

900.000 έγκυες γυναίκες περίπου έχουν μολυνθεί από σύφιλη

500.000.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό  του απλού  έρπητα ( HSV)

Λέμε ΝΑΙ στο προφυλακτικό γιατί,

είναι σημαντική η μέθοδος αντισύλληψης

παρέχει υψηλή προστασία από ΣΜΝ

παρέχει προστασία έναντι του ιού HIV/AIDS

είναι ένδειξη αγάπης και σεβασμού
 
ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ,

Να ελέγχω την ημερομηνία λήξης

Να το διατηρώ σε δροσερό μέρος και το αγοράζω πάντα πό χώρους που δεν εκτείθενται σε υψηλές θερμοκρασίες

Το ανοίγω ακριβώς πρίν από την σεξουαλική πράξη

Το χρησιμοποιώ μόνο μια φορά και από τη σωστή μεριά

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΑΝΤΡΕΣ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
 
 
Βιβλιογραφία:Centers for Disease Control and Prevention. Sexually Transmitted Diseases. Διαθέσιμο στο: https://www.cdc.gov/std/life-stages-populations/adolescents-youngadults.htm. Dewit, S.C. (2009)
Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική. Τόμος Ι. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης. Holmes, K.K., Levine, R. and Weaver, M., 2004.
Effectiveness of condoms in preventing sexually transmitted infections. Bulletin of the World Health Organization, 82(6), pp.454-461. World Health Organization. Sexually Transmitted Infections (STIs).
Ινστιτούτο μελέτης ουρολογικών παθήσεων.
Επικίνδυνα λάθη στη χρήση του προφυλακτικού.
 
*Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιατρική Σχολή, Κέντρα Υγείας 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας