Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κύπρου

Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργήθηκε το 2010, με χρηματοδότηση από ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Κύριος στόχος του είναι η μελέτη των κληρονομικών ασθενειών με έμφαση στις κληρονομικές νεφροπάθειες.

Οι ερευνητές του Κέντρου χρησιμοποιούν κυρίως εργαλεία γενετικής και κυτταρικής βιολογίας, ενώ δημιούργησαν και συντηρούν την πρώτη Βιοτράπεζα βιολογικού υλικού στην Κύπρο.

Διευθυντής του ΚΕΜΙ είναι ο Καθ. Κωνσταντίνος Δέλτας.
 
Στόχος της νεφρολογικής έρευνας που διενεργήται στο Κέντρο τα τελευταία χρόνια είναι η αναβάθμιση των συνθηκών θεραπείας του Κύπριου νεφροπαθή και η καλύτερη διαβίωση του.

Η έρευνα αυτή έχει αναβαθμιστεί στο Κέντρο εντυπωσιακά και έδωσε την ευκαιρία στο νησί μας να προβληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το Κέντρο διαθέτει σύγχρονη υποδομή για γενετική και γενομική έρευνα και ανάμεσα στους στόχους των ερευνητών είναι η γενετική χαρτογράφιση του Κυπριακού πληθυσμού δλδ να εντοπιστούν περιοχές με συγκεκριμένες ασθένειες καθώς και η συχνότητά τους.
 

Μια καινοτομία του Κέντρου είναι η δημιουργία της Πρώτης Βιοτράπεζας Βιολογικού Υλικού. Σκοπός να γίνει συλλογή ιατρικών αρχείων και βιολογικών υγρών από ασθενείς. Αυτά, είναι στην μορφή DNA, πλάσματος ορού και ούρων και σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα από ερευνητές για τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Στο ΚΕΜΙ υπάρχει αναλυτής DNA νέας γενιάς ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις δυαντότητες για έρευνα και διάγνωση των νεφροπαθειών στην Κύπρο.

 Σύνδρομο Alport

Το σύνδρομο Alport είναι μια κληρονομική διαταραχή που οφείλεται σε μεταλλάξεις γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες των αλυσίδων του κολλαγόνου τύπου IV.

Συχνότερα και σοβαρότερα προσβάλλονται οι άνδρες και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η συχνότερη μορφή της νόσου κληρονομείται κατά τον Χ- φυλοσύνδετο τύπο κληρονομικότητας.

Η κληροονομική αυτή νεφροπάθεια εκδηλώνεται σε παιδική ηλικία και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία.
 
 
Στο ΚΕΜΙ,μέσα από πρωτοποριακά εργαλεία δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο ποντικού, το μοανδικό στον κόσμο στο είδος του, το οποίο έχει το σύνδρομο αυτό.
Με αυτό το μοντέλο, θα μπορέσουν οι επιστήμονες τσο Κέντρο να μελετήσουν και να δοκιμάσουν διάφορες μεθοδολογίες και θεραπείες.

Οι έρευνες στο Κέντρο έχουν τύχει διεθνούς προβολής μέσα από δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και άλλες προσκλήσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλα διεθή συνέδρια.

«Η Γενετική Κληρονομιά των Κύπριών»

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από το Κέντρο με θέματα Γενετικής. Για πρώτη φορά περιγράφονται με λεπτομέρεια ασθένειες κληρονομικές οι οποίες μελετήθηκαν ανάμεσα στον Κυπριακό πληθυσμό.

Προοπτική

Το Κέντρο παράγει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έργο σημαντικό για την Κύπρο μας μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία αιχμής στο πεδίο των βιοιατρικών επιστημών. Γιατροί, γενετιστές, μοριακοί, κυτταρικοί βιολόγοι, φοιτητές και μαθητές καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα στο έργο αυτό.

Στόχος, να προσφερθεί ποιότητα ζωής στος νεφροπαθείς και κάποια στιγμή να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία και να σταματήσουν οι αιμοκαθάρσεις.
 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα:

« Η ιερή αποστολή μας ως γενετιστές είναι να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ της δραματικής εικόνας του ασθενούς ως βιολογική μακρούπαρξη και της εικόνας του ασθενούς ως μοριακή μικρούπαρξη σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. Ο επόμενος άθλος θα είναι η πρόληψη και η διόρθωση αυτής της μοριακής και κυτταρικής παθολογίας και κατ επέκταση της ασθένειας.»
 

Είναι επιτακτικό να αυξηθεί το επίπεδο της επένδυσης στην έρευνα για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πιο αποδοτικά τα προγράμματα έρευνας του Κέντρου σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη των ερευνητών .
 

 Για πληροφορίες: www.ucy.ac.cy/mmrc/en/
  
 
 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας