Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

SOS Κυτταρίτιδα

SOS Κυτταρίτιδα

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στον αιώνιο εφιάλτη των γυναικών, την κυτταρίτιδα.
 
Τι είναι και που οφείλεται . Ένα αισθητικό πρόβλημα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία.
 
Ένα πρόβλημα που ανησυχεί αρκετές κοπέλες, ανεξαρτήτος  του αν έχουν περισσότερα κιλά ,στην προσπάθεια τους για ένα ωραίο σώμα .  
 
Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε την ανώμαλη εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, τον υποδόριο ιστό.
 
Στα σημεία που παρουσιάζεται ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με «λακκάκια» που μοιάζει με το λεγόμενο «φλοιό πορτοκαλιού».
 
Η κυτταρίτιδα είναι δηλαδή μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος που εμφανίζεται ως επί το πλείστον στις γυναίκες μετά την εφηβεία. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά.
 
Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα.
 
Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.

Είδη – στάδια κυτταρίτιδας

•    Στάδιο 0: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν το πιέσει, βλέπει μόνον πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.

•    Χαλαρή - Στάδιο Α: Είναι ήπιας μορφής.  Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν, όμως, πιέζεται, εμφανίζονται «λακκάκια», δηλαδή κυτταρίτιδα.

•    Οιδηματική - μέτριας μορφής. Στάδιο Β: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται μοιάζει με την φλούδα πορτοκαλιού. πιέζοντας φλεβικά και λεµφατικά εκδηλώνονται οιδήµατα που μπορεί να προκαλέσουν στιγμιαίο πόνο

•    Συμπαγής – Σταδιο Γ: Είναι σκληρή και κοκκώδης Είναι ορατή, είτε είσαι ξαπλωμένη  είτε είσαι όρθια. Επίσης έχει μεγάλη έκταση. Συνήθως προκαλέι πόνο.

Κυριώτεροι λόγοι – αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας
 
Πιο κάτω θα παραθέσω απλώς τα κυριότερα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας
 
1) Καθιστική ζωή έλλεψη άσκησης, 
 
2) Κακή διατροφή με αυξημένα λιπαρά και μη επαρκή κατανάλωση νερού,
 
3) μειωμένη κίνηση & φυσική δραστηριότητα ή άσκηση, 
 
4) πρόβλημα στην κυκλοφορία αίματος, 
 
5) Κληρονομικότητα, 
 
6) Αυξημένη και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή αναψυκτικών , 
 
7) Αυξημένα κιλά και ποσοστό λίπους (παχυσαρκία) 
 
8) Πρόβλημα δυσκοιλιότητας 
 
9) Κάπνισμα 
 
10) Ορμονικές διαταραχές 
 
11) ενδοκρινολογικές διαταραχές 

12) πρόβλημα με τη λειτουργεία του ύπατος.
 

 *Αντρέας Κτιστης                    
Tηλ: 0035799589576    
facebook @AndreasKtistisRFS,
United States of America NCCA accredited – Certified Personal trainer of: National Exercise & Sports Trainers’ Association- International Sport Science Association – National Council on Strength & Fitness - I.F.B.B. DIPLOMA Personal Trainer – Certified sports nutritionist - Women fitness specialist – Special population fitness specialist - Kids fitness coach.
 
  
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας