Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος

Κήλη Κοιλιακού Τοιχώματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ?

Η “Κήλη” είναι ένα άνοιγμα ή ένα αδύνατο σημείο στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος, μέσα από το οποίο περνάει περιεχόμενο από την κοιλιά και προβάλλει προς τα έξω.
 
Μέσα στον “σάκο” της κήλης μπορεί να είναι τμήμα εντέρου, λίπος ή οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά στο “άνοιγμα”, ακόμα και ή ουροδόχος κύστη. Φανταστείτε ένα βαρέλι με μια τρύπα στο τοίχωμα του μέσα στο οποίο φουσκώνετε ένα μπαλόνι.
 
Ένα τμήμα του τοιχώματος του φουσκωμένου μπαλονιού θα προβάλει μέσα από τη τρύπα. Αυτό αναπαριστά το σάκο της κήλης που προβάλει από το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα.

Οι κήλες δημιουργούνται όταν ασκείται μεγάλη πίεση μέσα στην κοιλιά, π.χ. σε αθλητές που σηκώνουν βάρη, σε βαριές χειρονακτικές εργασίες, σε γυναίκες μετά από πολλές εγκυμοσύνες κ.λ.π.
 
 
ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΚΗΛΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

Κήλη μπορεί να δημιουργηθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος και ανάλογα με την εντόπιση τους οι κήλες έχουν διαφορετικό όνομα π.χ. Βουβωνοκήλη, Ομφαλοκήλη, Κοιλιοκήλη, Μετεγχειρητική κήλη κ.λ.π. Ο πιο συνηθισμένος τύπος κήλης είναι η Βουβωνοκήλη και είναι συχνότερη στους άντρες
 
ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΚΗΛΗ?

Στην αρχή οι κήλες δεν δημιουργούν συμπτώματα. Αργότερα αρχίζουν να εμφανίζουν πόνο ιδιαίτερα μετά από άσκηση. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής κινδυνεύει σοβαρά είναι όταν η κήλη κάνει “περίσφιξη”.
 
Σε αυτή την περίπτωση , το περιεχόμενο του σάκου στραγγαλίζεται μαζί με τα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) που το τροφοδοτούν με αίμα. Αρχικά παρουσιάζεται έντονος πόνος και πρήξιμο στην περιοχή.
 
Αν δεν αντιμετωπισθεί η περίσφιξη εγκαίρως , το περιεχόμενο του σάκου νεκρώνεται και προκαλεί “σηπτική περιτονίτιδα”. H κατάσταση απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, διαφορετικά η ζωή του ασθενούς είναι σε κίνδυνο.
 

 
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΚΗΛΗ ?

Μία κήλη ποτέ δεν γίνεται μικρότερη σε μέγεθος.
 
Η εξέλιξη της είναι μόνο προς το χειρότερο. Με δεδομένη την εξελικτική επιδείνωση, μία κήλη χειρουργείται επειγόντως όταν έχει κάνει περίσφιξη και προγραμματισμένα όταν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, δυσουρικά ενοχλήματα, δυσκοιλιότητα ή έντονη διόγκωση στην περιοχή που προβάλλει.
 
Καλό είναι να χειρουργείται στα αρχικά της στάδια όταν το χάσμα είναι μικρό και οι ιστοί δεν έχουν χάσει την ελαστικότητα τους.
 
Αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα υποτροπής

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ?

Οι κήλες θεραπεύονται μόνο χειρουργικά και σήμερα πλέον το χειρουργείο γίνεται Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά. Με την βοήθεια σωλήνων διαμέτρου μισού και ενός εκατοστού που ονομάζονται trocars και αφού έχουμε φουσκώσει την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα (CO2),βάζουμε στην κοιλιά μία λαπαροσκοπική κάμερα για να βλέπουμε και με λεπτά εργαλεία που περνάνε μέσα από τα trocars κάνουμε όλο το χειρουργείο χωρίς να ανοίξουμε την κοιλιά.
 
Βρίσκουμε την “τρύπα” στο κοιλιακό τοίχωμα και στερεώνουμε ένα συνθετικό πλέγμα που λειτουργεί αρχικά σαν φράγμα για να μην ξαναβγεί περιεχόμενο έξω και στην πορεία σαν βάση για να δημιουργηθεί ισχυρός ουλώδης ιστός.
 
Ο ασθενής μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα πάει στο σπίτι του.
 
 

 * Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία
Προσωπικά τηλέφωνα: 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής: 25200100

 
 
  
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας