Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ντόπινγκ: Μη ρισκάρετε την υγεία των παιδιών σας

Ντόπινγκ: Μη ρισκάρετε την υγεία των παιδιών σας

Η κρεατίνη, τα αναβολικά στεροειδή, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι κάποιες από τις ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται, δυστυχώς, και από παιδιά σε ορισμένες περιπτώσεις, με στόχο την αύξηση της αθλητικής επίδοσης. Και λέμε «δυστυχώς», γιατί η χρήση χημικών και αναβολικών ουσιών μπορεί να συνοδεύεται από παρενέργειες και κινδύνους.   
                                                       
Το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι μόνο ηθικό και δεοντολογικό. Άπτεται της υγείας των παιδιών και όταν στη μια πλευρά έχουμε «υγεία-ασφάλεια-ήθος» και στην άλλη «ουσίες-αύξηση επίδοσης-νίκη», δεν τίθεται θέμα να διερωτάται κανείς τι θα πρέπει να επιλέξουμε. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα!

Η καλύτερη μέθοδος αύξησης της αθλητικής επίδοσης είναι το ορθό προπονητικό πρόγραμμα με την καθοδήγηση προσοντούχου προπονητή και η ισορροπημένη διατροφή.

Εκτενής έρευνα σε αμερικάνικα πανεπιστήμια απέδειξε ότι το 20% των αθλητών – σπουδαστών χρησιμοποιούσε σε κάποιο στάδιο αναβολικά στεροειδή. Άλλη μία έρευνα, ανάμεσα σε 600.000 μαθητές γυμνασίου, κατέδειξε ότι τουλάχιστον το 4% του συνόλου χρησιμοποιούσαν στεροειδή, άλλοι για πρωταθλητισμό κι άλλοι για λόγους εμφάνισης.
Είναι πολύ σημαντικό όλοι να αντιληφθούμε ποσό επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν οι ουσίες αυτές για την υγεία των παιδιών μας.
 
Γιατί μπορεί η Κύπρος να μην αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα στα μεγέθη της Αμερικής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτο και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε την έκτασή του.
 
Πιθανές επιπτώσεις

Η κρεατίνη, τα αναβολικά στεροειδή, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται δυστυχώς και από παιδιά, με στόχο την αύξηση των αθλητικών τους επιδόσεων. Μπορεί να, όμως, στην πορεία να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους.

Πρωτεΐνες & Αμινοξέα: Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση. Κι όμως, οι περισσότεροι νεαροί αθλητές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη με μία σωστή καθημερινή διατροφή και χωρίς τη χρήση αυτών των ουσιών και τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειές τους. Γιατί να το ρισκάρουν;

Αναβολικά στεροειδή: Πρόκειται για τεχνητά παράγωγα τεστοστερόνης. Χρησιμοποιήθηκαν από αθλητές που ήθελαν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ή απλώς να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.
 
Αρκετές μπορεί να είναι, όμως, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της απερίσκεπτης χρήσης τους.
 
Οι γυναίκες και τα κορίτσια  μπορεί να αποκτήσουν ανδροπρεπή χαρακτηριστικά.
 
Στους νεαρούς και στα παιδιά μπορεί να επηρεαστεί η ομαλή ανάπτυξη.
 
Ενδέχεται, επίσης, να επηρεαστούν τα γεννητικά όργανα, να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και να προκληθεί έλκος στομάχου.
 
Μπορούμε να «παίζουμε» με τις πιθανότητες, όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας; Ασφαλώς, όχι.
 
Κρεατίνη: Παρουσιάζεται ως ένα φυσικό προϊόν το οποίο θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε μεγαλύτερους και ισχυρότερους μύες και οι έρευνες που έχουν γίνει δεν είναι, δυστυχώς, αρκετές για να μας δείξουν τις ακριβείς παρενέργειές της καθώς και την έκτασή τους.
 
Πιο πιθανές είναι οι ακόλουθες: Κοιλιακοί πόνοι, ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες, μυϊκές συσπάσεις.
 
Ακόμα, μείωση της νεφρικής λειτουργίας και μεγέθυνση του μυοκαρδίου παρατηρήθηκε σε παιδιά στο εξωτερικό. Είναι πολλά τα ερωτηματικά για την κρεατίνη αυτή τη στιγμή και καλό είναι να μην πειραματιζόμαστε με την υγεία των παιδιών μας.
 
 
*ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλέφωνο: 99234130
fanihadjicosta@hotmail.com

 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας