Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρου

Χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρου

Παχύ έντερο ονομάζουμε το τμήμα του εντέρου που ξεκινάει από το σημείο που τελειώνει το λεπτό έντερο και τελειώνει στο σημείο από το οποίο αποβάλλονται τα κόπρανα από το σώμα,  που στην ανατομία ονομάζεται “Πρωκτός”.
 
Η  πορεία του μέσα στο σώμα σχηματίζει ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, του οποίου οι δύο μακριές πλευρές βρίσκονται καθηλωμένες στο δεξιό και αριστερό πλαγιοπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα και ονομάζονται αντίστοιχα“Ανιόν κόλον”  και  “ Κατιόν κόλον”, ενώ η άνω μικρή πλευρά,  που κρέμεται στην άνω κοιλία,  ονομάζεται “Εγκάρσιον κόλον” και η κάτω μικρή πλευρά δημιουργεί μία σιγμοειδή πορεία πριν την έξοδο του από το σώμα και γι’αυτό ονομάζεται και “Σιγμοειδές κόλον”.
 
Το τελευταίο τμήμα του ονομάζεται “Ορθό”.
 
Το λεπτό έντερο ενώνεται με το παχύ έντερο στο “Τυφλό” και ανάμεσα τους παρεμβάλλεται  μία  βαλβίδα, η “Ειλεοτυφλική βαλβίδα” η οποία αφήνει περιεχόμενο να κινείται από το λεπτό προς το παχύ έντερο.
 
Κάτω από το τυφλό κρέμεται ένα μικρό τμήμα από ατροφικό έντερο που μοιάζει με “σκουλήκι”  και ονομάζεται “Σκωληκοειδής Απόφυση”.
 
Οι γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στο Ανιόν κόλο και στο Εγκάρσιο κόλο ονομάζεται “ Δεξιά ή Ηπατική Καμπή”  γιατί είναι κάτω από το Ήπαρ ενώ αυτή που σχηματίζεται από το Εγκάρσιο και το Κατιόν κόλον ονομάζεται “Αριστερή ή Σπληνική Καμπή”γιατί είναι κάτω από τον σπλήνα.

Το παχύ έντερο, όπως και όλος ο πεπτικός σωλήνας, είναι ένας σωλήνα που φτιάχνεται από τέσσερα στρώματα. Από το εσωτερικό προς τα έξω είναι  ο βλεννογόνος, ο υποβλεννογόνιος μυϊκός χιτώνας, ο μυϊκός χιτώνας και οορογόνος. 
 
 
Το παχύ έντερο παραλαμβάνει από το λεπτό έντερο έναν πολτό, ο οποίος αποτελείται από νερό και υπολείμματα τροφής, και είναι  ότι έχει περισσέψει μετά την διάσπαση και την απορρόφηση όλων σχεδόν των θρεπτικών ουσιών.
 
Περίπου 1000 – 2000 mL  περιεχόμενο από το λεπτό έντερο, το οποίο αποτελείται κατά 90% από νερό, περνούν από την ειλεοτυφλική βαλβίδα (βαλβίδα που συνδέει το λεπτό με το παχύ έντερο) προς το τυφλό (αρχικό τμήμα του παχέως εντέρου).
 
Στο πέρασμα του μέσα από το παχύ έντερο, το περισσότερο νερό απορροφάτε  πίσω στην κυκλοφορία, έτσι ώστε τα κόπρανα που τελικά αποβάλλονται περιέχουν μόνο 100 -  200 mL νερό.
 
Ο ρόλος  του παχέως εντέρου στην διαδικασία  της πέψεως των τροφών είναι διπλός.
 
Μετά την είσοδο τους στο παχύ έντερο γίνεται η διάσπαση και απορρόφηση των  υποπροϊόντων της διάσπασης του λίπους και των φυτικών ινών, με την βοήθεια των μικροβίων που υπάρχουν φυσιολογικά  στο έντερο.
 
Ταυτόχρονα  μεγαλύτερο μέρος  του νερού επαναρροφάται από το τοίχωμα και τα κόπρανα φτάνουν στο τέλος της διαδρομής τους αφυδατωμένα.
 
Τα κόπρανα λοιπόν αποτελούνται  κατά 70% από νερό και κατά 30% από στερεά στοιχεία, εκ των οποίων το 50% είναι μικρόβια και το υπόλοιπο, άχρηστα υπολείμματα τροφών και νεκρά κύτταρα από το εσωτερικό του εντέρου (εντερικό επιθήλιο). 
 
Διαβάστε: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 
Στο παχύ έντερο τα κόπρανα σχηματίζονται και αποθηκεύονται σιγά - σιγά, μέχρι να δοθεί το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το τελικό τμήμα του (ορθό), οπότε και ενεργοποιείται το αντανακλαστικό της κένωσης και το άτομο πάει στην τουαλέτα 
 
 
 
* Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία, 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής:
25200100,'a0eleni.karafoka@karafoka.gr
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας