Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χειρουργικές επεμβάσεις της χοληδόχου κύστης

Χειρουργικές επεμβάσεις της χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη είναι ουσιαστικά ένας κυστικός σχηματισμός προσαρτημένος στα χοληφόρα αγγεία και λειτουργεί ως αποθήκη.
 
Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει χολή σε ώρες ηρεμίας και να την διαθέτει για χρήση όποτε χρειαστεί, δηλαδή μετά από την είσοδο στο στομάχι λιπαρής τροφής.
‘Όπως φαίνεται και στο σχήμα, υπάρχει ένα σύστημα χοληφόρων αγγείων, τα οποία συλλέγουν την χολή από τα διάφορα τμήματα του ήπατος όπου παράγεται και την μεταφέρουν στο δωδεκαδάκτυλο. Η χολή είναι βασικό συστατικό στην διαδικασία πέψης του λίπους.
 
Η διαδικασία αυτή ξεκινά αμέσως μετά την είσοδο του λίπους στο στομάχι και ολοκληρώνεται αρκετά πιο κάτω, στο λεπτό έντερο, με την βοήθεια των συστατικών της χολής.
 
Η χοληδόχος κύστη είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην πορεία των χοληφόρων, έτσι ώστε η χολή αποθηκεύεται όταν δεν χρειάζεται και απελευθερώνεται όταν υπάρχει το ανάλογο ερέθισμα.
 
Παρόλο που η λειτουργία της ακούγεται εξαιρετικά σημαντική, η ουσία είναι πως όταν αφαιρείται, το υδραυλικό σύστημα της απορροής της χολής προς το δωδεκαδάκτυλο προσαρμόζεται εύκολα στις νέες συνθήκες και η διαδικασία της πέψης εξελίσσεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.   
 
 
* Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία, 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής: 25200100
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας