Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Πρόκειται για έναν αδένα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος διαστάσεων 3x4 cm και βάρους περίπου 20 gr ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα.

Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή μέρους του υγρού της εκσπερμάτισης, το οποίο βοηθά στην μεταφορά των σπερματοζωαρίων κατά την σύλληψη.

Αποτελείται από 3 ζώνες: την Μεταβατική η οποία ευθύνεται για τα συμπτώματα της ΚΥΠ καθώς διογκούμενη πιέζει την ουρήθρα, την Κεντρική και την Περιφερική στην οποία εντοπίζεται περίπου το 80% των καρκίνων του προστάτη.

Το μέγεθος του μετά την ηλικία των 30 αυξάνεται συνεχώς, συμπιέζοντας την ουρήθρα προκαλώντας με αυτό τον τρόπο διαταραχές στην ούρηση.

Έχει υπολογιστεί οτι περίπου το 40% των ανδρών θα παρουσιάσουν συμπτώματα στην ηλικία των 50, ενώ το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία.

Τα συμπτώματα αυτής της συχνότατης πάθησης κατηγοριοποιούνται σε αυτά της αποβολής και σε εκείνα της αποθήκευσης των ούρων από την κύστη.

   Έτσι λοιπόν ένας άνδρας ο οποίος πάσχει από ΚΥΠ μπορεί να παρουσιάζει :
 
  • μείωση της ροής των ούρων
  • διακοπτόμενη ούρηση
  • αίσθημα ατελούς κένωσης
  • καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης
  • ακράτεια : όταν δεν προλαβαίνει να πάει στην τουαλέτα
  • επιτακτικότητα: η αδυναμία αναβολής της ούρησης
  • νυκτουρία, δηλαδή η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ύπνου.
 
 
 
Η παρουσία μέρους ή όλων των παραπάνω συμπτωμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της ποιότητας ζωής του άνδρα (Quality of Life), αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές επιπλοκές όπως οξεία νεφρική ανεπάρκεια λόγω απόφραξης σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα η νόσος και επέλθει επίσχεση των ούρων.

Μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές είναι σήμερα διαθέσιμες, ανάλογα βέβαια με το βαθμό της απόφραξης.
 
Αφού γίνει μια ενδελεχής κλινική εξέταση από τον ειδικό Ουρολόγο (με χρήση ερωτηματολογίου IPSS score, δακτυλική εξέταση) και ο άνδρας υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις όπως μέτρηση του PSA στο αίμα (για τον αποκλεισμό του καρκίνου του προστάτη), υπέρηχος ουροποιητικού πρίν και μετά την ούρηση (για την εκτίμηση του μεγέθους του προστάτη και του υπόλοιπου των ουρων στη κύστη) σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη εξέταση που ονομάζεται Ουροομετρία για την μέτρηση της ροής ούρησης, ο ασθενής καλείται μαζί με τον ιατρό του να αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε ήπιες περιπτώσεις πολλές φορές είναι αρκετή η μεταβολή στον τρόπο ζωής, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό της λήψης υγρών πριν από την βραδινή κατάκλιση, αποφυγή αλκοόλ, καφέ και αναψυκτικών.

Σε ασθενείς με εντονότερη συμπτωματολογία η ανάγκη για φαρμακευτική θεραπεία είναι επιτακτική.

Σήμερα χρησιμοποιούνται 3 κατηγορίες φαρμάκων , οι λεγόμενοι α1-αποκλειστές (α1-blockers) οι οποίοι χαλαρώνουν την πίεση στην ουρήθρα, οι αναστολείς της 5α αναγωγάσης οι οποίοι προκαλούν ελάττωση του μεγέθους του προστάτη με αποτέλεσμα της βελτίωσης των συμπτωμάτων.
 
Τέλος χορηγούνται και τα λεγόμενα αντιχολινεργικά φάρμακα τα οποία δρουν στο επίπεδο της ουροδόχου κύστης.

Οι 3 αυτές κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν είτε ως μονοθεραπεία είτε ως συνδυασμός.

Δυστυχώς όμως η ΚΥΠ αποτελεί μια εξελικτική νόσο και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με πιο ριζικό τρόπο και αυτός είναι η χειρουργική.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται συνήθως υπό επισκληρίδια ή ραχιαία ανισθησία και μπορεί να είναι είτε ανοικτή ,δηλαδή με τομή, είτε ενδοσκοπική μέσω της ουρήθρας (Διουρηθρική Προστατεκτομή, TURP).
 
Η τελευταία είναι και η πιο ευρέως διαδεδομένη καθώς προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση (συνήθως μόνο ένα βράδυ νοσηλεία)και αφαίρεση του καθετήρα κύστης εντός 1-2 ημερών.

Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι μετά το πέρας της επέμβασης ΔΕΝ επηρεάζεται ούτε η στυτική λειτουργία αλλά ούτε και η εγκράτεια των ούρων, λειτουργίες πάρα πολύ σημαντικές για την ποιότητα ζωής του άνδρα.

Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, η ΚΥΠ και τα συμπτώματα της στην εποχή μας μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν αρκεί ο άνδρας να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να συμβουλευτεί τον ουρολόγο του.
 
 
 
*Δρ. Βασίλειος Αδάμου – Συνεργάτης Mediterranean Hospital of Cyprus

 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας