Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πλαστά φάρμακα: Έρχεται Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας

Πλαστά φάρμακα: Έρχεται Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας

Πρόσφατα οι Φαμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενημέρωσαν ότι είχαν λάβει και αυτοί με την σειρά τους, ενημέρωση από την εταιρεία F. Hoffman-La Roche Ltd, Ελβετίας, ότι στις κατεχόμενες περιοχές έχουν κυκλοφορήσει τρεις (3) επιβεβαιωμένες πλαστές παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Bevacizumab 100 mg/4ml.

Το προϊόν αυτό παρασκευάζεται από την εταιρεία ROCHE και χρησιμοποιείται για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του μαστού, κτλ, σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά και για θεραπείες εκτός ενδείξεων. 

Στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι εγγεγραμμένο και κυκλοφορεί με το όνομα AVASTIN, ενώ στην Τουρκία και στις κατεχόμενες περιοχές κυκλοφορεί με το όνομα ALTUZAN.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες από τις από την εταιρεία ROCHE, έχει επιβεβαιωθεί ότι στις κατεχόμενες περιοχές έχουν κυκλοφορήσει τρεις (3) πλαστές παρτίδες του προϊόντος Altuzan 100mg/ml με αριθμούς παρτίδας: Β7213Β03, Β7211Β85και Β7211Β91 και πιθανόν να υπάρχουν και άλλες.

Με την ευκαιρία αυτή, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες τονίζουν στο κοινό ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις κατεχόμενες περιοχές δεν ελέγχονται από τις Αρχές της Δημοκρατίας ούτε από κάποια άλλη Ευρωπαϊκή Αρχή και, ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση πλαστών/ψευδεπίγραφων φαρμάκων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο. Συνεπώς, προτρέπουμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην αγορά φαρμάκων και να προβαίνει σε αγορές μόνο από τα αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία φαρμακεία.

Από το 2001 φωνάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, Μην αγοράζεις φάρμακα από το διαδίκτυο

Ο Νίκος Νουρής, μέλος της Επιτροπής Υγείας, υπενθυμίζει την σοβαρότητα του θέματος κάνοντας νύξη για την αλόγιστη σε πολλές περιπτώσεις χρήση φαρμάκων τα οποία το κοινό παραγγέλνει από το διαδίκτυο: 

" Απο το 2001 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει για τον κίνδυνο των πλαστών φαρμάκων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Σήμερα κυκλοφορούν ετησίως ανα το παγκόσμιο πλαστά φάρμακα αξίας 31 δισ.

Με τον νόμο των πιθανοτήτων κάποια στιγμή θα βιώναμε το πρόβλημα και στην μικρή μας πάτριδα.

Το ζήσαμε πριν 7 χρόνια για πρώτη φορά και επαναλήφθηκε πριν λίγες μέρες με το αντικαρκινικό φάρμακο απο τα κατεχόμενα.

Για να μην τριτώσει το κακό πρέπει όλοι επιτέλους να ακούσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Μακριά απο παραγγελίες φαρμάκων απο το διαδίκτυο. Μακριά και απο αγορές απο μη ελεγχόμενες πηγές όπως τα κατεχόμενα.

Και επειδή ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, διευκρινίζω ότι τα πλαστά ή ψευδεπίγραφα φάρμακα καμία σχέση δεν εχουν με τα γενετικά φάρμακα τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή όταν ελέγχονται απο τις αρχές.

Οι πλαστογράφοι αντιγράφουν κάθε λογής φάρμακο με στόχο το κέρδος και μόνο. Δεν γνοιάζονται για την υγεία και την ασφάλεια μας. Γι αυτό προστατέψτε τον εαυτό σας."

Προβλήματα στα διαδικτυακά φαρμακεία

•Δύσκολο για το ασθενή να ξεχωρίσει την νόμιμη από την παράνομη πηγή

•Πλαστά φάρμακα ιχνηλατήθηκαν και σε αδειούχα διαδικτυακά φαρμακεία προερχόμενα από παράνομες πηγές

•Στα περισσότερα κράτη μέλη υπάρχει ανησυχία με το διαδίκτυο, αλλά ελλείψει λύσεων εφαρμόζεται απλά η απαγόρευση.

•Όπου είναι νόμιμα τα POM διαδικτυακά  φαρμακεία, τα συστήματα ελέγχου μπορεί να παρέχουν κάποια ασφάλεια, αλλά σπάνια αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις.

Τα πλαστά φάρμακα δεν αναγνωρίζονται με γυμνό μάτι

Σύμφωνα με τον κύριο Νουρή, το πρόβλημα με τους πλαστογράφους ξεκίνησε πριν από 15 με 18 χρόνια όταν στην αγορά κυκλοφορούσε το γνωστό φάρμακο για την στυτική δυσλειτουργία. Σε όλο τον κόσμο τότε ξεκίνησαν να διοχευτεύονται πιστά αντίγραφα του εν λόγω χαπιού. 

Το 2019 νέο σύστημα μηχανογραφικού για την ανίχνευση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων

Το 2016, με Ευρωπαϊκή οδηγία ψηφίστηκε για τα κράτη μέλη ανάμεσα τους και την Κύπρος, η εισαγωγή ενός νέου μηχανογραφικού συστήματος διπλού barcode για την ανίχνευση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί πανευρωπαϊκά επειδή έγινε κατορθωτό να περιοριστεί το κόστος περίπου στα 450 εκατομμύρια για τις 28 χώρες μέλη.

Το σύστημα αυτό θα εφαρμόσουν οι χώρες από το 2019 και ήδη στην Κύπρο ξεκίνησε η διαδικασία  προετοιμασίας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και την δημιουργία άλλης επιτροπής,  για αλλαγή του υφιστάμενου μηχανογραφικού και συμβατότητα του νέου συστήματος με αυτό του Σχεδίου Υγείας.

Το σύστημα κάθε χώρας θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον κεντρικό σέρβερ στις Βρυξέλλες και αυτόματα θα μπορεί να εντοπιστεί η ρίζα του κακού.

Τι είναι το σύστημα ιχνηλάτησης ;

•Ο κατασκευαστής τοποθετεί ένα μοναδικό κωδικό σε ΚΑΘΕ ξεχωριστό κουτί φαρμάκου.

•Ελεγχος γίνεται είτε στο στάδιο εισόδου του φαρμάκου στο φαρμακείου ή κατά την χορήγηση του

•Με την ανάγνωση του κωδικού αυτός αντιπαραβάλλεται με το αρχείο του κατασκευαστή

•Τα bar codes μπορούν να αντιγραφούν, ο ξεχωριστός κωδικός όμως όχι αφού αφορά ένα και μόνο κουτί

31 δισεκατομμύρια φέτος ανά το παγκόσμιο τα πλαστά φάρμακα

Φαίνεται ότι οι πλαστογράφοι ανά το παγκόσμιο προτιμούν τις χώρες με χαμηλό κόστος αγοράς για να διοχετεύσουν σε αυτές τα φάρμακα τους.

Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες η πιο ασφαλής ήπειρος είναι η Βόρεια Αμερική - Καναδάς ενώ χώρες στην Αφρική και την Ασία είναι χώρες "προτίμησης" των πλαστογράφων.

Το 2006 εντοπίστηκαν 26 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα στον κόσμο και το 2007 οι αριθμοί ανέβηκαν στα 40 εκατομμύρια.

Κύπρος - ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα κατεχόμενα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και το Υπουργείο συνεχώς κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για την στροφή στην αγορά των κατεχομένων αφού εκεί τα πλαστά φάρμακα "παρελαύνουν" ανεξέλεγκτα με πολλούς συμπολίτες μας να προτιμούν να τα αγπράζουν .

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσει το κοινό την διαφορά ανάμεσα σε πρωτότυπα φάρμακα, γενετικά και πλαστά. 

Το πρωτότυπο φάρμακο είναι αυτό της εταιρίας, το οποίο και πλαστογραφείται. Το  γενετικό από την άλλη είναι φάρμακο του οποίου νόμιμα αντιγράφεται η πατέντα και το χορηγούν τα νοσηλευτήρια μας. 

Είναι λοιπόν σημαντικό το κοινό να ξεχωρίσει πως με ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ όταν επιλέγει να αγοράσει φάρμακα από τα κατεχόμενα πως θέτει σε κίνδυνο την υγεία και σε πολλές φορές την ζωή του. 

Σύμφωνα με τον κύριο Νουρή, πρώτιστη ευθύνη όλων είναι η ενημέρωση του κοινού αλλά και ευθύνη του κράτους να παρέχει ποιοτική και υψηλή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη στους πολίτες, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την λειτουργία του ΓΕΣΥ.

Για να ολοκληρώσει λέγοντας ,πως ήδη, γίνεται μεγάλο και σπουδαίο βήμα με την λειτουργία του νέου συστήματος μηχανογραφικού για την ανίχνευση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων το οποίο θα ξεκινήσει το 2019

 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας