Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών: Eκστρατεία για την ανθεκτικότητα των μικροβίων

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών: Eκστρατεία για την ανθεκτικότητα των μικροβίων

Στην Ευρώπη, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια συσχετίζονται με 25.000 θανάτους και 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος, λόγω εξόδων νοσηλείας και απωλειών παραγωγικότητας ετησίως

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών  (BEUC) για ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας (ΜΑ) στα Αντιβιοτικά.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μικροβιακή Ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη και εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, λόγω της υπέρμετρης και πολλές φορές αδικαιολόγητης χρήσης των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στα ζώα χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο πρόβλημα και τα αντιβιοτικά καθίστανται μη αποτελεσματικά όταν πραγματικά χρειάζονται, με αντίκτυπο το μεγάλο κόστος της ιατρικής περίθαλψης αλλά και για τη θεραπεία των ζώων και άλλα παρεμφερή προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δημόσια υγεία οι συνέπειες είναι δυσμενέστατες, καθώς οι θεραπευτικές επιλογές ακόμα και για κοινές λοιμώξεις έχουν γίνει  πολύ περιορισμένες και σε μερικές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Στην Ευρώπη, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια συσχετίζονται με 25.000 θανάτους και 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος, λόγω εξόδων νοσηλείας και απωλειών παραγωγικότητας ετησίως.

Αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, θα πάψουν να είναι αποτελεσματικά Αντιβιοτικά Καθοριστικής Σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούν να οδηγούν σε θάνατο. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι αυτοί μπορεί να είναι περισσότεροι από  τους θανάτους λόγω καρκίνου σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έρευνα που έχει διεξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) κατέδειξε ότι μόνο το 25% των καταναλωτών της ΕΕ είναι ενήμεροι για τη σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που προορίζονται για τροφή, της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.

Η εκστρατεία άρχισε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 4 Σεπτεμβρίου, με πρώτη την Κύπρο, και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017, δηλαδή την μέρα που τελειώνει η Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος είναι ο πρώτος που φιλοξενεί την εκστρατεία από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και άρχισε ήδη με συγκεκριμένες προωθητικές/ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών και την αύξηση του βαθμού επίγνωσης τους για το πρόβλημα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές για την ευαισθητοποίηση και άλλων μερών της αλυσίδας παραγωγής ζωικών τροφίμων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας