Δευτέρα 6 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αφαιρεί τον λόγο από τους συγγενείς των δωρητών οργάνων το υπουργικό

Αφαιρεί τον λόγο από τους συγγενείς των δωρητών οργάνων το υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σε συνεδρία του τροποποίηση  νομοθεσίας, η οποία καταργεί την δυνατότητα των συγγενών όσων δήλωσαν εν ζωή ότι επιθυμούν να καταστούν δότες οργάνων , της αναίρεσης της επιθυμίας του εν ζωή δότη. 

Με άλλα λόγια εάν κάποιος έχει δηλώσει την μετα θανάτου του δωρεά οργάνων, από τούδε και στο εξής η βούληση του δεν μπορεί να ακυρωθεί (μετά θάνατον ) από κανένα νενομισμένο αντιπρόσωπό του  κάτι το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Την αποκάλυψη έκανε το πρωί μιλώντας στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. 

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία η Κύπρος παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων από πτωματικούς δότες.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα: 

Το 2012 έχει τεθεί σε ισχύ ο Περί Αφαιρέσεως και Μεταμοσχεύσεων των Οργάνων Ανθρώπινης Προελεύσεως Νόμος ο οποίος μαζί με άλλα έχει εισαγάγει τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Δοτών Οργάνων στο οποίο έχουν εγγραφεί έκτοτε μόλις 750 άτομα.

Για να εγγραφεί κάποιος ως δυνητικός πτωματικός δότης οργάνων πρέπει να εκφράσει την επιθυμία του με την συμπλήρωση ενός τυποποιημένου εγγράφου ωστόσο, δεν δίνει την συγκατάθεση του.

Συνεπώς, τα όργανα ενός ατόμου το οποίο έχει εγγραφεί με την πιο πάνω διαδικασία μπορούσαν μέχρι σήμερα να γίνουν δωρεά μόνο μετά την λήψη συγκατάθεσης από τον νενομισμένο αντιπρόσωπό του.

Το σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κύπρο επιτρέπει τη δωρεά οργάνων από δυνητικά πτωματικούς δότες μόνο στην περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου προστατεύοντας έτσι τη σωματική ακεραιότητα του δότη από τυχόν λανθασμένη διάγνωση.

Επίσης, η Κύπρος πολύ σωστά δεν έχει ακόμα επιτρέψει τη δωρεά οργάνων μετά από καρδιακό θάνατο (DCD), αφού οι απόψεις αλλά και οι επιστημονικές έρευνες επί του θέματος διίστανται.

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αποτρεπτικά στο να δώσει τη συγκατάθεση της η οικογένεια ενός δυνητικά πτωματικού δότη οργάνων είναι:

1) H μη αποδοχή του εγκεφαλικού θανάτου λόγω άγνοιας ή σύγχυσης των ορισμών θανάτου και διαδικασιών.

2). H ανησυχία σχετικά με τη σωστή διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.

3). O φόβος για τον άγνωστο προορισμό των οργάνων.

4). Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

5). Η έλλειψη γνώσης των επιθυμιών του δυνητικού πτωματικού δότη.

6). Η πίστη στην ακεραιότητα του σώματος μετά το θάνατο.

Δωρεά Οργάνων - Μάθε τα πάντα για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους.

Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση Οργάνων

Αφορά τη διαδικασία κατά την οποία υγιή όργανα, μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα (νεκρό) ή ζώντα δότη σ’ έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των οργάνων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Μεταθανάτιος Δωρεά Οργάνων
Τηλ: 22 603492
Τηλεομ.: 22 603777

Συντονισμός Ζωντανής Δωρεάς Νεφρού
Τηλ: 22 603733, 22 603736
Τηλεομ: 22 603696

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας