Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τρίζεις τα δόντια σου ενώ κοιμάσαι;...

Τρίζεις τα δόντια σου ενώ κοιμάσαι;...

Ξυπνάς το πρωί και νοιώθεις εξουθενωμένος; Σε πονά το κεφάλι σου; Βασανίζεσαι από ημικρανίες που σου χαλούν την καθημερινότητα σου;

Ο αυχένας σου; Η ωμοπλάτη σου μήπως;

Πονάς την περιοχή γύρω από το αυτί σου και ο ΩΡΛ που πήγες σου είπε πως δεν έχεις απολύτως τίποτα παθολογικό;

Και σκέφτεσαι-πάλι κοιμήθηκα στραβά ψες…και αυτό συνεχίζεται για μήνες..για χρόνια…

Και ευτυχώς πας στον οδοντίατρο σου για ένα απλό έλεγχο και σου λέει πως τρίζεις ή σφίγγεις τα δόντια σου.

99% ο λόγος των πιο πάνω προβλημάτων σου είναι αυτή η συνήθεια! Μα δεν μου είπε τίποτα ο σύντροφος μου σκέφτεσαι και ούτε και εγώ το κατάλαβα λες…

Και έχεις δίκιο μια και δεν το καταλαμβαίνεις αφού το κάνεις χωρίς να το συνειδητοποιάς και αν δεν τα τρίζεις και απλά τα σφίγγεις ο σύντροφος σου δεν παίρνει είδηση.

Ρωτήσαμε την Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος, Χειρούργο Οδοντίατρο με ειδίκευση στα οδοντιατρικά λέιζερ και στην αισθητική οδοντιατρική να μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας για αυτό το βασανιστικό θέμα.

Εμείς οι οδοντίατροι με την απλή κλινική εξέταση την αναγνωρίζουμε αμέσως αυτή την παραλειτουργική δραστηριότητα παρατηρώντας

1.           τις αποτριβές στις επιφάνειες των δοντιών σου,

2.           την επώδυνη αντίδραση σου στην απλή ψηλάφηση των μασητήριων μυών,

3.           Τα ούλα σου, καθώς μπορεί να έχουν ‘κατεβεί΄ σε συγκεκριμένα δόντια φέρνοντας σου ευαισθησίες στα κρύα και ζεστά ροφήματα.

Ο βρυγμός(έτσι λέγεται το σφίξιμο ή/και τρίξιμο των δοντιών) είναι κάτι που μπορεί να κάνεις, χωρίς να το συνειδητοποιάς, και κατά τη διάρκεια της μέρας-την ώρα που οδηγάς, την ώρα που είσαι στον υπολογιστή σου για παράδειγμα.

Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες του βρυγμού;

Δεν είναι γνωστός  ο ακριβός λόγος προέλευσής του, αλλά σαν πιθανοί παράγοντες είναι:

το άγχος, ο θυμός(ας θυμηθούμε και τη λαϊκή ρύση- ‘μου έτριξε τα δόντια’, εννοώντας ‘μου θύμωσε’), η κακή σύγκλειση, αλλάς και γενετικοί παράγοντες.

Τα δόντια μας φυσιολογικά πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο όταν τρώμε, δηλαδή 1-2 ώρες ημερησίως. Όταν όμως σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας, φαντάσου πόσες ώρες συμβαίνει αυτό…

Οι μύες παραλειτουργούν(είναι σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και ασκείσε ένα 8ωρο συνεχόμενο!!!!!!!) Επίπρόσθετα τα δόντια φθείρονται (μπορεί μέχρι και απονεύρωση να χρειαστούν), οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες) σπάνε, ή ξεκολλάνε, πονοκέφαλοι, ημικρανίες σε ταλαιπωρούν αφάνταστα, πόνοι στον αυχένα/ στην ωμοπλάτη εμφανίζονται.

‘Ωραία’ λες και πως το σταματάμε αυτό;

Το τρίξιμο ή το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της μέρας το ελέγχεις απλά συνειδητοποιώντας το! Κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτό είναι αδύνατο, για αυτό το λόγο θα φοράς το νάρθηκα για να σταματήσεις τη ζημιά που προκαλείς στα δόντια και στα ούλα σου.

Τι είναι ο νάρθηκας;

ένα μασελάκι που το φοράς είτε στα πάνω είτε στα κάτω δόντια. Ο οδοντίατρός σου θα σου πάρει αποτύπωμα των δοντιών σου που θα σταλεί στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για κατασκευή του. Είναι πολύ άνετος σε σημείο που όταν τον συνηθίσεις(μετά από 2 νύχτες) δεν μπορείς να κοιμάσαι χωρίς να τον φοράς πια…

Το αποτέλεσμα;

Η εφαρμογή του νάρθηκα έχει σαν συνέπεια να φθείρεται αυτός και όχι τα δόντια σου και ο πόνος στους μύες μαλακώνει και νοιώθεις άλλος άνθρωπος, ξεκούραστος και πιο χαρούμενος μια και απελευθερώθηκες από το συνεχόμενο πόνο.

Ολοκληρώνοντας σου δίνω κα μια τελευταία συμβουλή-Αντιμετώπισε το πρόβλημα που σου δημιουργεί το βρυγμό!

Θύμωσε με αυτό που σου φταίει και όχι με το στόμα σου…

 

 

 

* Dr. Anna-MariaYiannikos  (DDS, MSc., MBA,LSO)
Managing Director of  Yiannikos Centre for Holistic Dentistry Adjunct Faculty Member of AALZ at RWTH Aachen University Campus
 
8 Alkeous & Pindarou Str.
1060 Nicosia Cyprus
Website: www.yiannikosdental.com
Webmail: annamariadentist@yahoo.com
Tel: + 357 22 764 765
Fax: + 357 22 756 160
FACEBOOK

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας