Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (8 Νοεμβρίου)

Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (8 Νοεμβρίου)

Η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, συμμετέχει και υποστηρίζει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ακτινολογίας, μαζί με περισσότερες από 150 Επιστημονικές Εταιρείες  που σχετίζονται με την Ακτινολογία από όλο τον κόσμο, στο “IDoR 2017”.

Με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ακτινολογίας στις 8 Νοεμβρίου, (κάθε χρόνο αφιερώνεται σε ένα διαφορετικό πεδίο της Ακτινολογίας), αναδεικνύεται στο κοινό πόσο σημαντικός είναι ρόλος της Ακτινολογίας στην ιατρική αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών και παράλληλα διαβεβαιώνεται ότι η Ακτινολογία/Απεικόνιση, παραμένει ως ύψιστη προτεραιότητα στην διαχείριση της Δημόσιας Υγείας.

 Φέτος, το IDoR 2017, εστιάζεται  στον σημαντικό ρόλο των Ακτινολόγων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών “EmergencyRadiology - Επείγουσα Ακτινολογία”, διότι  αυξάνει την ποιότητα της διάγνωσης/περίθαλψης και της θεραπείας των ασθενών. Η “Επείγουσα  Ακτινολογία”, αποτελεί μία σχετικά νέα Υποειδικότητα και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια σημασία.

 Η Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία “ESR” κρατώντας και φέτος μια σειρά από διάφορες εκδηλώσεις, όπως δημόσιες διαλέξεις, εμφανίσεις στα ΜΜΕ, έχει επίσης καταχωρήσει συνεντεύξεις από ένα αριθμό εμπειρογνωμόνων Ακτινολόγων στην επείγουσα Ακτινολογία.

Στα πλείστα νοσοκομεία, στον χώρο των επειγόντων περιστατικών/ΤΑΕΠ, οι Ακτινολόγοι έχουν σημαντικό ρόλο ως  ζωτικά μέλη της ομάδας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και αποτελούν το ιατρικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, αλληλούχιση και διαχείριση των υπηρεσιών απεικόνισης (απλές Ακτινογραφίες, Υπέρηχοι, Αξονική ακόμα και Μαγνητική Τομογραφία), όπως και την αποδοτική έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Οι Ακτινολόγοι, αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας που έχουν σχέση με την Απεικόνιση, οι Ιατροφυσικοί/Ακτινοφυσικοί και οι Τεχνολόγοι Ακτινολογίας,  αποτελούν το άρτια εκπαιδευμένο/εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην Κύπρο οι εργασίες αυτές δεν διενεργούνται από ξεχωριστή ομάδα Εξειδικευμένων Ακτινολόγων τοποθετημένων στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών /ΤΑΕΠ. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα πλαίσια της λειτουργίας των Τακτικών Ακτινολογικών Τμημάτων των Νοσηλευτηρίων, τα οποία είναι συνήθως τοποθετημένα δίπλα από τα ΤΑΕΠ για πιο γρήγορη πρόσβαση και τα περιστατικά αυτά εξυπηρετούνται μεταξύ προγραμματισμένων /τακτικών και επειγόντων περιστατικών, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν σε Απεικόνιση στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών/ΤΑΕΠ, στα πλαίσια της διερεύνησης τους, είναι τεράστιος. Σε όλες τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό διότι όχι μόνο βελτιώνεται η απεικόνιση στο Τραύμα, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδιά κ. ά, με αποτέλεσμα βελτίωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ασθενείς αυτούς, αλλά γενικότερα σε όλες τις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, οι ασθενείς ωφελούνται από τη στενότερη σχέση μεταξύ Ακτινολόγων και ομάδας στα επείγοντα περιστατικά /ΤΑΕΠ.

Καταληκτικά μέσω του φετινού εορτασμού, το IDoR 2017 υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Ακτινολόγοι στο τμήμα των επειγόντων, βελτιώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης και θεραπείας των ασθενών

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας