Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος από τζάκι ή σόμπα.

Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος από τζάκι ή σόμπα.

 «Ωρολογιακή βόμβα»  μπορεί να μετατραπεί το τζάκι ή ξυλόσομπα εάν δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Φαίνεται πως εκτός  από τον κίνδυνο της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία μας από το κάψιμο ξύλου σε εσωτερικό χώρο, όπως είναι το σπίτι, απαιτούν μεγάλη προσοχή.

Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή απαγωγή του καπνού (καμινάδα, εξαερισμός κλπ) και η σωστή οξυγόνωση και εξαέρωση του χώρου όπου γίνεται η καύση των ξύλων.


Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Irzenski (  AI ARCHITECTS) σε δηλώσεις του στο HealthNews τα τελευταία χρόνια, εξειδικευμένα συνεργεία, αναλαμβάνουν την εφαρμογή του τζακιού για αυτό και πρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό σε ποιους απευθύνεται. 


Η καμινάδα και το αντιανεμικό καπέλο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία ενός τζακιού.

Tο μήκος της καμινάδας θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάρτηση με το μέγεθος της εστίας. Tο συνηθέστερο μήκος για μια καμινάδα είναι τα 8 μέτρα.

H διατομή, τα υλικά, αλλά και ο τρόπος κατασκευής της χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές.

καπνοδόχοι θα πρέπει ως επί των πλείστων να είναι κατακόρυφοι και να αποφεύγονται οι αλλαγές διεύθυνσης - γωνίες.


ενεργειακά τζάκια, όταν τοποθετηθούν σωστά, δεν καπνίζουν και αυτό γιατί είναι μελετημένα από τα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονται, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά τις απαιτήσεις των καμινάδων σε διάμετρο και ύψος.

Έτσι, εξασφαλίζεται το σωστό τράβηγμα / ελκυσμός της κάθε εστίας.

Η απαγωγή των καπναερίων μπορεί να βελτιωθεί με μια μικρή επέκταση της πάνω περιμέτρου του κορμού μέσα στην καπνοδόχο.


Το μέρος της καμινάδας που είναι εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες και δεν προστατεύεται από την τοιχοποιία της κατοικίας πρέπει να είναι καλά μονωμένο.

Εάν πρόκειται για μεταλλική καπνοδόχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι κατασκευασμένη με μόνωση με τα ανάλογα υλικά που είναι ανθεκτικά στην φωτιά.
 
Μια κακή κατασκευή τζακιού συνεπώς μπορεί να αποβεί  κίνδυνος θάνατος για μικρούς και μεγάλους.

Το HealthNews  έχει μιλήσει με τον πνευμονολόγο, ειδικό διαταραχών ύπνου Senior Lecture Pulmonology at European Univercity Cyprus δρ Αντρέα  Ζαχαριάδη, για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη εισπνοή καπνού.
 
Ο κύριος Ζαχαριάδης, αναλύει ότι τα κυριότερα συμπτώματα από τον καπνό  του τζακιού.

Αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό στα μάτια-κοκκινα μάτια , καθώς και αίσθημα δύσπνοιας, δηλαδή δυσκολίας στο να αναπνεύσει κάποιος, μέχρι και οξεία βρογχίτιδα.

Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, είναι πιο επιρρεπή να αναπτύξουν τα πιο πάνω συμπτώματα.

Ευπαθείς ομάδες είναι και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις πχ βρογχικό ασθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση κλπ.

Τα πιο επικίνδυνα εισπνεόμενα σωματίδια είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μm, διοτι αφου εισπνευστούν διεισδύουν βαθειά στα πνευμονία μας.

Επιπλέον από την καύση ακατάλληλων ξύλων μπορεί να παραχθούν και  τοξικές ουσίες όπως βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και μεθάνιο που είναι τοξικά για την υγεία μας.
 
Αν νοιώσετε ναυτία, κόπωση, ζαλάδα ή πονοκέφαλο και κάθεστε μπροστά από τζάκι τότε έχει συγκεντρωθεί στο αίμα σας μεγάλη ποσότητα  μονοξειδίου του άνθρακα.


Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα (σαν κεράσι), που είναι εμφανές και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια το θύμα πέφτει σε κώμα και επέρχεται ο θάνατος.
 
Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο και δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός (αιθάλη).
 
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι προϊόν ατελούς καύσης σύμφωνα με τον γιατρό Ζαχαριάδη.

Είναι άοσμο και άχρωμο και δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη του αίματος μας, και έτσι δεν μπορεί η αιμοσφαιρίνη να ενωθεί με το οξυγόνο με αποτέλεσμα η σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο άνθρακα να οδηγεί σε ασφυξία και θάνατο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Environment and Human Helath Inc. πρέπει να γνωρίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με την καύση ξύλων στο σπίτι:

-Τα συστατικά του καπνού από την καύση ξύλου και τσιγάρου είναι αρκετά παρόμοια και πολλά συστατικά και των δύο είναι καρκινογόνα.

 

Ο καπνός από την καύση ξύλου περιέχει λεπτά σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, διοξείδιο του θείου και διάφορα ερεθιστικά αέρια όπως τα οξείδια του αζώτου που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες.

 

Ο καπνός από την καύση ξύλου περιέχει επίσης χημικά που είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και οι διοξίνες.

 

-Ο καπνός από την καύση του ξύλου μπορεί αν επηρεάσει την κανονική ανάπτυξη των πνευμόνων σε βρέφη και παιδιά. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά για ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

 

-Η παρατεταμένη έκθεση σε καπνό από την καύση ξύλου μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βλάψει το στρώμα των κυττάρων στους πνεύμονες που προστατεύει και καθαρίζει τους αεραγωγούς.

 

-Ο καπνός από καύση ξύλων μπορεί να προκαλέσει βήχα, πονοκεφάλους και ερεθισμό στα μάτια και τον λαιμό σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

 

-Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με άσθμα, χρόνια αναπνευστική νόσο και άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, ο καπνός από την καύση ξύλου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Ακόμη και η σύντομη έκθεση σε αυτόν μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

 

-Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση ξύλου είναι τόσο μικρά ώστε δεν φιλτράρονται από την μύτη ή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονες όπου παραμένουν για μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλαγές.

 

-Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λεπτά σωματίδια που πάνε βαθιά μέσα στους πνεύμονες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Στα άτομα με καρδιακή νόσο, ακόμη και η μικρή έκθεση σε αυτά τα σωματίδια έχει συνδεθεί με αυξημένες καρδιακές προσβολές και αρρυθμίες. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια και κόπωση.
 
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
 

Πρέπει το άτομο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο άμεσα , να απομακρυνθεί δηλαδή από το χώρο όπου υπήρχε το μονοξείδιο.


Σε περίπτωση που υπέστη ανακοπή θα πρέπει να του δοθούν οι α βοήθειες ανανήψεις δηλαδή τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις στο στήθος.


 Πρέπει το συντομότερο να του χορηγηθεί οξυγόνο σε ψηλές συγκεντρώσεις και πιέσεις ενώ μπορεί ακόμα να του χορηγηθούν και άλλα φάρμακα για σταθεροποίηση της πίεσης και των παλμών του.

 

* δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης,  πνευμονολόγος, ειδικός διαταραχών ύπνου senior lecture Pulmonology στο European Cyprus , Πνευμονολοηικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλέφωνο 22355188
 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας