Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Υψηλή αντίσταση βακτηρίων σε σύγχρονα αντιβιοτικά

Υψηλή αντίσταση βακτηρίων σε σύγχρονα αντιβιοτικά

Τα βακτήρια από ανθρώπους και ζώα εξακολουθούν να εμφανίζουν αντίσταση σε αντιμικροβιακά φάρμακα (αντιμικροβιακή αντίσταση - AMR), σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Μεταξύ των νέων ευρημάτων, που βασίζονται σε στοιχεία από το 2016, είναι η ανίχνευση ανθεκτικότητας στο "carbapenem" σε πουλερικά, ένα αντιβιοτικό που δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα, και στα ένζυμα "ESBL" που παράγουν "Salmonella Kentucky" με υψηλή αντοχή στο "ciprofloxacin" στους ανθρώπους, για πρώτη φορά σε τέσσερις χώρες. Αυτός ο τύπος βακτηρίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σημαντικά αντιβιοτικά, σημειώνει η έκθεση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Βιτένης Αντριουκάιτις, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την AMR: "Τα επίπεδα της αντιμικροβιακής αντίστασης (ΑΜR) εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη. Για να κερδίσουμε τον αγώνα, πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να εφαρμόσουμε αυστηρές πολιτικές για τη χρήση αντιβιοτικών σε διάφορους τομείς. Είναι ζωτικής σημασίας να ανανεώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε την αντιμικροβιακή αντοχή εστιάζοντας στους βασικούς τομείς που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την υγεία κατά της μικροβιακής αντοχής".

Αναλυτικά η έκθεση επισημαίνει ότι μία στις τέσσερις λοιμώξεις στους ανθρώπους προκαλούνται από τα βακτηρίδια Salmonella που εμφανίζουν αντίσταση σε τρία ή περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιατρική των ανθρώπων και των ζώων. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο στις S. Kentucky και S. Infantis (76,3 και 39,4% αντίστοιχα).

2
 
Τα βακτήρια "Campylobacter", τα οποία προκαλούν τη συνηθέστερη διατροφική ασθένεια στην ΕΕ, παρουσιάζουν υψηλή αντοχή σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Τα επίπεδα ανθεκτικότητας αυξήθηκαν σε δύο από τα τρία βασικά αντιβιοτικά (ciprofloxacin και tetracycline), αλλά η συνδυασμένη αντοχή στα κρίσιμα σημαντικά αντιμικροβιακά είναι σταθερή και συνολικά χαμηλή (0,6% σε C. jejuni και 8,0% σε C. coli). Σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, τουλάχιστον μία στις τρεις μολύνσεις C. coli ήταν ανθεκτικές σε πολλαπλά φάρμακα σε σημαντικά αντιβιοτικά, αφήνοντας πολύ λίγες επιλογές θεραπείας για σοβαρές λοιμώξεις.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά carbapenem ανιχνεύθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε πουλερικά και σε κρέας κοτόπουλου σε δύο κράτη μέλη (δεκαπέντε απομονωμένα βακτηρίδια Ε. Coli). Τα carbapenem χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων στους ανθρώπους και δεν επιτρέπονται για χρήση σε ζώα.
 
Δύο βακτηριακές απομονώσεις ανθεκτικές σε μεθικιλλίνη βρέθηκαν σε χοίρους και αναφέρθηκαν ότι είναι ανθεκτικές στο Linezolid. Το Linezolid είναι ένα από τα τελευταία αντιμικροβιακά φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από το εξαιρετικά ανθεκτικό "MRSA".
 
Η επικράτηση του E. coli που παράγει ένζυμα ESBL στα πουλερικά ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, από χαμηλά (λιγότερο από 10%) έως εξαιρετικά υψηλά (πάνω από 70%). Τα βακτήρια που παράγουν ένζυμα ESBL δείχνουν ανθεκτικότητα σε πολυ-φάρμακα και σε ευρέως φάσματος αντιβιοτικά που περιλαμβάνει παράγωγα πενικιλίνης, και άλλα, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά.

ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας