Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έχεις θυμώσει ; Μάθε πώς να διαχειριστείς το θυμό σου

Έχεις θυμώσει ; Μάθε πώς να διαχειριστείς το θυμό σου

Ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που βιώνουν συχνά πολλοί άνθρωποι. Είναι ένα συναίσθημα που εκφράζεται συνήθως ως φυσιολογική αντίδραση σε κάποιο είδος απειλής.
 
Ο θυμός συνήθως προκαλείται κυρίως απο κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, αλλά είναι επίσης εφικτό να τον προκαλέσουμε και εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις μας.
Η θυμός αυξάνει κυρίως την ευερεθιστότητα στον αθλητή, όπως επίσης και τα επίπεδα του άγχους (με τις αρνητικές σκέψεις).
 
Πολλές φορές παρατηρούμε πολλούς ανθρώπους να θυμώνουν και να μην μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του θυμού τους.
 

 
Πως μπορεί άραγε κάποιος να διαχειριστεί το θυμό του;
 
Αν και μια τέτοια κατάσταση είναι δυσάρεση για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του:
 
Ξεκίνα να μετράς αντίστροφα απο το 10 μέχρι το 1.
 
Έρευνες δείχνουν ότι το να μετράς αντίστροφα από το 10 μέχρι το 1 μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην μείωση του συναισθήματος αυτού και στην επαναφορά της προσοχής.
 
Η τεχνική του STOP:
 
Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική είναι η τεχνική του STOP. Η επανάληψη της λέξης στοπ καθώς επίσης η απεικόνιση του νοερά τόσο κατά την διάρκεια των προπονήσεων όσο και κατά την διάρκεια των αγώνων έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά στην διαχείριση του θυμού. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου προσπάθησε να επαναλάβεις την λέξη ΣΤΟΠ αλλά και να φέρεις στο μυαλό σου το ακόλουθο σήμα.

Επανέλαβε στίχους από το αγαπημένο σου ρεφρέν:
 
Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική διαδραματίζει ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στον τομέα της ψυχολογίας. Το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση του θυμού. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση που δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου προσπάθησε να επαναλάβεις χαμηλόφωνα στίχους από το αγαπημένο σου ρεφρέν.

Μάθε πως να αναπνέεις σωστά:
 
Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι όταν κάποιος βρίσκεται κάτω από την κατάσταση αυτή, δυσκολεύεται να αναπνεύσει σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ρυθμίσει την αναπνοή του. Η σωστή αναπνοή θα πρέπει να είναι βαθιά, αργή, ρυθμική και ο αέρας θα πρέπει να περνάει από το διάφραγμα. Η εισπονή θα πρέπει να γίνεται από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα. Η εκπνοή θα πρέπει να διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο απο την εισπνοή και η προσοχή του αθλητή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον αέρα που εκέινη την στιγμή κυκλοφορεί μέσα στο σώμα του.

Εν κατακλείδι, ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που είναι διαχειρίσιμη. Πιο πάνω έχουν αναφερθεί κάπιοι τρόποι που μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να χρησιμοποιήσει για να διαχειριστεί τα επίπεδα θυμού του. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που ο θυμός σχετίζεται με άλλα συναισθήματα και καταστάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν πιο αναλυτικά με τους κατάλληλους επαγγελματίες ψυχολόγους.
 
*Θάλεια Παναγή
Associate Lecturer at UCLan Cyprus
ΜSc  Αθλητική Ψυχολογία
ΜΑ Κλινική –Συμβουλευτική Ψυχολογία
Email:
thalia@clearmindpro.com
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας