Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο καλό είναι να κάνεις ψυχοθεραπεία;

Πόσο καλό είναι να κάνεις ψυχοθεραπεία;
Female psychologist making notes during psychological therapy session

Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δε γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, τα δυνατά και τ’ αδύνατα σημεία τους και νιώθουν ότι τους συμβαίνουν άσχημα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τα ελέγξουν. ούτε να τα διαχειριστούν.
 
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα άτομα είναι ότι τελικά δε γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό ,δεν μπορούν να κατανοήσουν το πώς νοιώθουν. τι επιθυμούν, τι επιτρέπουν και πως αντιλαμβάνονται τους άλλους.

Παντού υπάρχουν πληροφορίες για ειδικούς ψυχικής υγείας ,για ψυχολόγους για ψυχίατρους, θεραπευτές από όλες τις μορφές.

Τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες τηλεόραση, διαδίκτυο, σεμινάρια ,βιβλία κ.α. είναι τόσα πολλά που πραγματικά μπερδεύουν κάποιον που προβληματίζεται και αναρωτιέται για τον Εαυτό του.

Πώς μπορεί κανείς να βρει μια μέθοδο, ένα σύμβουλο ,ένα θεραπευτή  που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του?

Με τον όρο αυτογνωσία, προσωπική ανάπτυξη, ψυχοθεραπεία ,σίγουρα δεν εννοούμε πως ο άνθρωπος πάσχει από μια ψυχική ασθένεια.

Σίγουρα δεν σημαίνει τρέλα και όλα αυτά που μας φοβίζουν ,ψυχοφάρμακα και θεραπείες κλινικών.

Είναι τόσο πολύ παρεξηγημένες όλες αυτές οι έννοιες που δυστυχώς  εμποδίζουν κάποιον να πάει σε ένα σύμβουλο, ή να μπει σε μια ομάδα.

Για να μπορεί το άτομο να είναι πετυχημένο στη ζωή του, να παίρνει σωστές συναισθηματικές, επαγγελματικές, προσωπικές και κοινωνικές αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του.

Θα χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζει όλες τις πλευρές του Εαυτού του ,και το πώς επιλέγει να ζει.

Συναισθηματική ζωή: σχετίζεται με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, θετικά κι αρνητικά και πώς αυτό επηρεάζει εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας.

Σωματική ζωή: σχετίζεται με την ευεξία, την άσκηση και τη φροντίδα του σώματος.

Κοινωνική ζωή: σχετίζεται με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τον τρόπο που φερόμαστε στους άλλους αλλά και με το πώς στεκόμαστε στον επαγγελματικό τομέα.

Πνευματική ζωή: σχετίζεται με τη θρησκευτική πίστη αλλά και με τις γενικότερες αξίες που διέπουν τη ζωή μας.

Πολλές φορές αυτά τα κομμάτια μας δεν είχαν την ανάπτυξη που χρειάστηκαν μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον. Σημαντικά άσχημα γεγονότα μας εμπόδισαν να συνεχίσουμε την εξέλιξη μας.

Όλα αυτά που έχουν βιωθεί και έχουν σταθεί εμπόδιο, έτσι ώστε να είμαστε χαρούμενοι ,λειτουργικοί, και υγιείς .μας δίνουν το ερέθισμα να  αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Επειδή  λοιπόν είναι βιωμένα ,ο βιωματικός τρόπος θα μπορούσε να ξεκλειδώσει όλα αυτά τα συναισθήματα, τα μπλοκαρίσματα ,τα εμπόδια .
Μέσα από ασκήσεις παιχνιδιού, θεάτρου, παραμυθιού ,σωματικών ασκήσεων, αυτόματης γραφής ,ψυχόδραμα ,όνειρα   κ.α. 

Μέσα από τον αυθορμητισμό, την παιδικότητα, την συναισθηματική μας αλήθεια, ξαναβιώνουμε τον Εαυτό μας με έναν καινούριο τρόπο.

Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας, τον τρόπο που εμπλεκόμαστε με τους άλλους, και συνειδητοποιούμε εμείς οι ίδιοι τον Εαυτό μας. αυτό βιώνεται στην ομάδα ή ατομική συνεδρία.

Είναι ο τρόπος της μεθόδου  Μη Κατευθυντικής Παρέμβασης- N.D.I.

Είναι πολύ σημαντικό ο σύμβουλος. ο ψυχοθεραπευτής, ο ψυχολόγος να έχει κάνει αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη ,και όχι μόνο να κατέχει τις γνώσεις σε ένα θεωρητικό επίπεδο.

Είναι πολύ σημαντικό το πρόσωπο που θα απευθυνθούμε να κατέχει την θέση του, και την εύθηνη που έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους, χωρίς να κατευθύνει, να υποδεικνύει, να προβάλει δικά του ελλείμματα.

Η θεραπευτική σχέση έχει σαν άξονα την εμπιστοσύνη ,την εχεμύθεια, την αυθεντικότητα και την ενσυναίσθηση.

 Καλό λοιπόν θα ήταν πριν να έχουμε λάβει γνώση για το ποια μέθοδο, ποιον σύμβουλο-ψυχοθεραπευτή  ή ψυχολόγο θα επιλέξουμε.

Γιατί αφορά την δική μας ζωή, την δική μας αλήθεια ,την δική μας ψυχή.

Τον Εαυτό μας ολόκληρο.
 
*Χριστίνη Παρασκευάκη, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας
Non-Directivite Intervenante
N.D.I. Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας