Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καρκίνος του πέους  

Καρκίνος του πέους  

Ο καρκίνος του πέους αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκινώματος από πλακώδες επιθήλιο.
 
Εμφανίζεται συχνότερα στη βάλανο και την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική) η συχνότητά του είναι μικρότερη του 1:100.000, διαφοροποιείται, όμως, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τη φυλή. Αντίθετα στις μη ανεπτυγμένες χώρες η συχνότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη αντιπροσωπεύοντας το 10-20% όλων των μορφών καρκίνου στον άνδρα και ξεπερνάει το 8,3:100000 σε κάποιες χώρες (Βραζιλία, Ουγκάντα).

Σύμφωνα με τον δρ Θάνο Ασκητή, Νευρολόγο – Ψυχίατρο Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, οι  παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πέους αποτελούν,
 
Η φίμωση, η χρόνια φλεγμονή (π.χ. βαλανοποσθίτιδα, λειχήνας) και η θεραπεία με σποραλένη ή/και φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α. Άνδρες με έντονη σεξουαλική ζωή (πολλαπλοί σύντροφοι, έναρξη σε μικρή ηλικία) ή ιστορικό εμφάνισης κονδυλωμάτων έχουν 3-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του πέους. DNA του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (Human Papiloma Virus, HPV) ανιχνεύεται σε ποσοστό που φτάνει το 80% στον καρκίνο του πέους, με αυτό του τύπου 16 (HPV-16) να κυριαρχεί.
Το κάπνισμα τέλος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 4,5 φορές.

Συνηθέστερα, σύμφωνα με τον ιατρό, εμφανίζεται σαν εξωφυτική ή ελκώδης βλάβη της βαλάνου ή της ακροποσθίας η οποία μπορεί να αιμορραγεί ή να εμφανίζει στοιχεία φλεγμονής. Το μέγεθός της μπορεί να ποικίλει και μπορεί να επεκτείνεται στα σηραγγώδη σώματα ή και στην ουρήθρα.
Η προσβολή των βουβωνικών λεμφαδένων αποτελεί κακό προγνωστικό δείκτη.

Η θεραπεία που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου καθώς και από το αν έχει διηθήσει τα σηρραγώδη σώματα ή την ουρήθρα.
 
Στόχος πάντα είναι η αφαίρεση του καρκινικού ιστού επί υγειών ορίων καθώς και η διατήρηση όσο περισσότερου μήκους του πέους μπορούμε. Σε ασθενείς με ψηλαφητούς βουβωνικούς λεμφαδένες η θεραπεία περιπλέκεται και αποτελεί συνδυασμό ριζικής επέμβασης και χημειοθεραπείας.
 
*Δρ Θάνος Ασκητής
Ιατρικό Κέντρο ψυχικής και σεξουαλικής Υγείας
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας