Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μέση ηλικία και Σεξουαλικά Προβλήματα

Μέση ηλικία και Σεξουαλικά Προβλήματα

Τα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών μέσης ηλικίας (40-60 ετών) αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας βάσει στατιστικών στοιχείων της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας, τα τελευταία 3 χρόνια..
 
Όπως φαίνεται  το 80.6% των ανδρών μέσης ηλικίας που καλούν στην Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας καλούν με κύριο αίτημα ένα πρόβλημα σεξουαλικής λειτουργίας.
 
Πράγματι, είναι αλήθεια ότι στη μέση ηλικία τα σεξουαλικά προβλήματα παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση.
 
Η αύξηση αυτή εξηγείται τόσο από την παρουσία σημαντικών οργανικών νοσημάτων που εμφανίζονται εντονότερα σε αυτή την ηλικία, όσο και τις ψυχολογικές δυσκολίες που είναι χαρακτηριστικές σε αυτή την φάση του κύκλου ζωής (κρίση έγγαμου βίου, αποχωρισμός παιδιών, ανάγκη για επιβεβαίωση, επανεκτίμηση της πορεία της ζωής, συνταξιοδότηση).
 
Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες ανδρών που καλούν στην Συμβουλευτική Γραμμή
 
Το συχνότερο πρόβλημα των ανδρών στη μέση ηλικία σύμφωνα με στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας είναι η διαταραχή της στύσης με ένα ποσοστό 70% ανδρών που κάλεσαν στη γραμμή με αυτό το αίτημα.
 
Η διαταραχή στύσης είναι η επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση τη σεξουαλικής επαφής.
 
Μία διαταραχή στύσης μπορεί να οφείλεται είτε σε οργανικούς παράγοντες, είτε σε ψυχολογικούς παράγοντες ή σε ένα συνδυασμό και των δύο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχει λύση, αρκεί κανείς να τη διεκδικήσει.

Στη μέση ηλικία είναι συχνότερη η παρουσία οργανικών προβλημάτων που μπορεί να σχετίζονται με μια δυσκολία στη στύση, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία( αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και καρδιολογικά προβλήματα είναι κάποια από αυτά.
 
Ένα πρόβλημα στη στύση μπορεί να είναι βασικό σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας και η διεκδίκηση της λύσης του μπορεί να οδηγήσει όχι απλά σε μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, αλλά και σε μία έγκαιρη παρέμβαση σε ένα πρόβλημα υγείας.
 
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα μεταξύ των ανδρών στη μέση ηλικία.
 
Ένα 18% των ανδρών που κάλεσαν στη γραμμή αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη δυσκολία. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται κυρίως με ψυχογενείς παράγοντες.
 
Η διαταραχή αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στην αρχή της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα, ενώ πολύ συχνά στην πορεία της ζωής του μπορεί να εξαλειφθεί. Από την άλλη πλευρά κάποιες φορές, ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος μπορούν να εντείνουν αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί και να επηρεάσει τη ζωή και τη σχέση του ζευγαριού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να συνυπάρχει με ένα πρόβλημα στη στύση και είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το καθένα ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση σε αυτό.
 
Ένα ποσοστό 4% των ανδρών που κάλεσαν στη γραμμή αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεσταλμένης εκσπερμάτισης.
 
Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εκσπερματίσουν ενώ πολύ συχνά η δυσκολία μπορεί να εστιάζει στην ενδοκολπική εκσπερμάτιση. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόλαυση και του άνδρα αλλά και της γυναίκας, η οποία συχνά χρεώνει τον εαυτό της για αυτό, πιστεύοντας ότι δε διεγείρει αρκετά το σύντροφό της.
 
Το πρόβλημα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικούς παράγοντες, ενώ μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποια φαρμακευτική αγωγή ή με χρήση ουσιών, παρόλα αυτά είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 
Συχνότητα σεξουαλικών επαφών των ανδρών μέσης ηλικίας που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή
 
Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας ένα 52% των καλούντων που δήλωσαν ότι έχουν σεξουαλικό πρόβλημα απάντησαν πως δεν είχαν δεν είχαν καθόλου σεξουαλικές επαφές μέσα σε διάρκεια ενός μήνα.
 
Πολύ συχνά, άνδρες που αντιμετωπίζουν ένα σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί είτε να μη μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές, είτε να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές στη σκέψη μιας πιθανής «αποτυχίας».
 
Επίσης, πολύ συχνά αναφέρεται σημαντική μείωση των σεξουαλικών επαφών παρόλο που υπάρχει σεξουαλική επιθυμία.
 
Σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες μέσης ηλικίας που καλούν στην Συμβουλευτική Γραμμή
 
To 49% των ατόμων που κάλεσαν στην γραμμή με ένα αίτημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας παραδεχονται ότι δεν είχαν καμία επιθυμια για σεξουαλική επαφή μέσα στον τελευταίο μήνα.
 
Πράγματι, ένα σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιθυμία για σεξουαλική επαφή ως δευτερογενής συνέπεια.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Συμβουλευτική Γραμμής 76% των ανδρών που κάλεσαν ήταν παντρεμένοι, 7% ήταν διαζευγμένοι και 13% ήταν άγαμοι. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας παντρεμένος άνδρας μπορεί να έχει μεγαλύτερο κίνητρο για διεκδίκηση λύσης για ένα σεξουαλικό πρόβλημα λόγω του ότι το πρόβλημα έχει επηρεάσει σημαντικά τη σχέση του με τη σύζυγό του.


 
*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας