Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σεμπτέβριος: Μήνας Λευχαιμίας...δώσε χρώμα στη ζωή σου

Σεμπτέβριος: Μήνας Λευχαιμίας...δώσε χρώμα στη ζωή σου

Με αφορμή το Σεπτέμβριο – Μήνα Λευχαιμίας, το Καραισκάκειο Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα όμορφο και μοντέρνο πορτοκαλί βραχιολάκι, και σε ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΙ να δώσεις χρώμα στη ζωή #GoOrangeForALife.

Στόχος της δημιουργίας αυτής  είναι η  ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία αλλά και η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος. Διαθέσιμο από την 1η Σεπτεμβρίου από το Καραισκάκειο ‘Ιδρυμα, διάφορα σημεία πώλησης (που θα ανακοινωθούν) και ηλεκτρονικά στο www.karaiskakio.org.cy.

Τιμή:€6. Σχέδιο Χρύσανθος Τζιαπούρας.


Για πληροφορίες στο 22210858, 95119565 

Διαβάστε: Ηπατοβλάστωμα και άλλοι καρκίνοι του ήπατος στα παιδιά

Τι είναι η Λευχαιμία

Η λευχαιμία είναι μια ομάδα αιματολογικών κακοηθειών, στις οποίες νεοπλαστικοί κλώνοι ανώριμων κυττάρων του αίματος πολλαπλασιάζονται σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Καθώς τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος εξαλείφονται από το αίμα, προκύπτει αναιμία, λοίμωξη, αιμορραγία ή θάνατος. Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι λευχαιμίας: οξεία μυελογενής (AML), οξεία λεμφοβλαστική (ALL), χρόνια μυελογενής(CML) και χρόνια λεμφοκυτταρική (CLL).

Η λευχαιμία οφείλεται σε κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στην ανάπτυξη ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, κυρίως σε γενετικές ή χρωμοσωμικές βλάβες στα αιμοποιητικά κύτταρα.

Αυτές οι γενετικές βλάβες μπορούν να προκληθούν τυχαία ή από ιούς, ιονίζουσα ακτινοβολία, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και τοξικά φάρμακα. Σπάνια, οι λευχαιμίες προκαλούνται από συγγενή ή κληρονομικά γενετικά σύνδρομα.

Τα συμπτώματα της λευχαιμίας σχετίζονται με την ελάττωση των φυσιολογικών αιμοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών που αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού, αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα και πυρετός με ή χωρίς διαπιστωμένη λοίμωξη.

Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στα οστά και η παρουσία λεμφαδένων κυρίως στον τράχηλο, διόγκωση ήπατος και σπλήνας. Για την αντιμετώπιση των λευχαιμιών χρησιμοποιείται τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Στη µεταµόσχευση µυελού των οστών γίνεται αντικατάσταση του µυελού των οστών του ασθενή µε µυελό από ένα υγιή δότη. Μετά τη µεταµόσχευση ο µυελός του δότη εγκαθίσταται µέσα στα οστά του ασθενή όπου και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα.

Για να γίνει η µεταµόσχευση χρειάζεται πρώτα να εντοπιστεί ένας δότης συµβατός µε τον ασθενή.

Η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται ανάµεσα στα αδέλφια του που έχουν πιθανότητα συµβατότητας 25%.

Οι ασθενείς που δεν βρίσκουν συµβατό δότη στο οικογενειακό τους περιβάλλον προχωρούν στην αναζήτηση µη-συγγενή συµβατού δότη.

Διαβάστε: Μάθε τα πάντα για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας