Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πάμε για αγρέλια και αγριόχορτα άφοβα...

Πάμε για αγρέλια και αγριόχορτα άφοβα...

Το μάζεμα αγριόχορτων από τον κάμπο για τους συμπολίτες μας αποτελεί μια ευχάριστη και συνάμα παραδοσιακή συνήθεια αφού περνά από γενιά σε γενιά . 

Χόρτα του κάμπου ή του βουνού,«χωστές»,  ραδίκια, «βουλιά», «γαλατούνες» «τρισατσίες»,  «πίγκαλλους» ή «πάγκαλλους», "καππάρι" , «τσακρίθκια» (στρουθκιά), «καυκαρούες» (άγριες αγκινάρες), βλαστάρια της ήμερης αγκινάρας, "μολόσιες" και άλλα πολλά άγρια χόρτα της χλωρίδας μας.

Όσοι ασχολούνται με το "μάζεμα" αγριόχορτων ξέρουν καλά και πώς να τα μαγιρεύουν

Από παλιά, μάζευαν από τα χωράφια τις «χωστές», που τις μαγείρευαν με φασόλια ή λουβί, τα ραδίκια, τα «βουλιά», τις «γαλατούνες» και τις «τρισατσίες», τα οποία έβραζαν είτε μόνα τους και τα συνόδευαν με λαδoλέμovo είτε μαζί με κουκιά.

Τους «πίγκαλλους» ή «πάγκαλλους» τους έκαναν ξιδάτους.

Πολύ αγαπητά ήταν και τα «τσακρίθκια» (στρουθκιά), τα οποία συνήθως τηγάνιζαν με τα αυγά. Με αυγά τηγάνιζαν και τις «καυκαρούες» (άγριες αγκινάρες).

Τα βλαστάρια της ήμερης αγκινάρας (πριν καρπίσουν) τα έκαναν βραστά.

Αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία αγριόχορτα, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο είναι επίσης και τα μανιτάρια. 

Διαβάστε: Τί ισχύει για τα μανιτάρια τελικά ;

Οι κάτοικοι της υπαίθρου περιμένουν πώς και πώς τις βροχές για να βγουν να μαζέψουν μανιτάρια, κάθε χρόνο το φθινόπωρο (κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο) αλλά και την άνοιξη (κυρίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο).

Αγρέλια, μανιτάρια, κάπαρη και άλλα αγριόχορτα ωστόσο, δεν ελέγχονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες για φυτοφάρμακα.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες δεν εχουν μέχρι σήμερα υποβάλει στο Κρατικό Χημείο, οποιοδήποτε δείγμα αγριόχορτου από την αγορά  με σκοπό την εξέταση του για υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών διότι οι σχετικές απαιτήσεις στις οδηγίες και συστάσεις της ΕΕ δεν προβλέπουν ελέγχους σε αγριόχορτα.

Παρόλα αυτά λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αγριόχορτων  φαίνεται οτι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν άμεσο σκοπό την εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ορισμένων ειδών αγριόχορτων με σκοπό να διερευνηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανίχνευσης υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες.

Τι ισχύει τελικά: 

Το Υπουργείο Υγείας καθησυχάζει το κοινό σημειώνοντας πως τυχόν αερόφερτη μόλυνση των αγριόχορτων με σταγονίδια ζιζανιοκτόνων δεν κρίνεται γενικά ως σημαντικός κίνδυνος για την αλυσίδα των τροφίμων.

Αντιθέτως η τυχόν καλλιέργεια εδώδιμων αγριόχορτων σε αγροτεμάχια εμπεριέχει κινδύνους και ενδέχεται στην αγορά να καταλήξουν κάποια είδη στα οποία να ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων.Ο

Συγκεκριμένα σύφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, η συγκομιδή αγριόχορτων που προορίζονται για ιδιωτική οικιακή χρήση, δεν  διέπονται από την νομοθεσία τροφίμων.

Αυτό προς καθησυχασμό όσων συνηθίζουν να εξορμούν στους κάμπους για συγκομηδή άγριων χόρτων.

Ωστόσο , σημειώνεται, πως τα άτομα ή οι εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με σχετικά μεγάλες ποσότητες αγριόχορτων, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την σχετική νομοθεσία που διέπει τηη υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

Τα άτομα αυτά έχουν την ευθύνη να προμηθεύουν την αγορά με ασφαλή τρόφιμα και μέσα στις υποχρεώσει που προκύπτουν είναι και η διενέργεια δειγματοληψίας και ανάλυσης

Τα αγριόχορτα και το μάζεμα τους : 

Σύμφωνα με αυτούς που ξέρουν καλά το "μάζεμα" θα πρέπει να μαζεύουμε άγρια χόρτα από όσο το δυνατόν πιο απόμερα μέρη. Μέρη μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Αποφεύγουμε να μαζέψουμε χόρτα από μέρη κοντά σε δρόμους, από καλλιεργήσιμα χωράφια, από μέρη κοντά σε βιομηχανικές περιοχές.

Προτιμάτε νά έχετε ένα μαχαίρι λίγο πριονωτό, ειδικά γιά συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η πλαστική σακκούλα διευκολύνει στήν μεταφορά, αλλά, ένας κουβάς, καλάθι είναι πιόπρακτικό στό μάζεμα.

Μαγείρεψε τα: (μερικές ιδέες) 

Oι αγκινάρες μαγειρεύονται με το κρέας


Tο άγριο σπαράγγι (αγρέλι) πικάντικο στη γεύση μαγειρεμένο σε βούτυρο ή ελαιόλαδο με αυγά αποτελεί ένα καλό έδεσμα. 


H άγρια μολόχα έχει υπέροχη γεύση και σερβίρεται ως σαλάτα ή ως προσθήκη στο ρύζι με το ζωμό


H γλυστήριδα, πολύ καλό για σαλάτα μόνο του ή μαζί με ντομάτες ή ως συνοδεία σούπας.


H άγρια κάπαρη, τα νεαρά βλαστάρια της καπαριάς τοποθετούνται σε ξίδι και καταναλώνονται στη σαλάτα.


Tα μανιτάρια. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα λαδιού και ψήνονται μέσα στο ίδιο τους το λίπος, αφού περαστούν πάνω σε σιδερένιες σούβλες, όπως το κρέας . 

Τα στρουθούθκια Μαγειρεύονται τηγανητά με τα αυγά. 


 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας