Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς η "εθνική" μας ψυχολόγος, κατάφερε να περάσει το δυνατότερο μήνυμα σε όλους

Πώς η "εθνική" μας ψυχολόγος, κατάφερε να περάσει το δυνατότερο μήνυμα σε όλους

Τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση μπορούν εύκολα να βρεθούν παγιδευμένα σε έναν φαύλο κύκλο...
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που ψωρισιακοί κρύβουν το δέρμα τους με μακρυά μανίκια και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την διάκριση, την απόρριψη και την περιθωριοποίηση είτε από τον οικογενειακό περίγυρό τους, τον κοινωνικό κύκλο αλλά και εργασιακό περιβάλλον τους.
 
Η ύπαρξη της ψωρίασης συνεπάγεται αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου.
 
Κατ’ αρχήν, ως χρόνια πάθηση απαιτεί ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη.
 
Οι ασθενείς να κάνουν συχνά οδυνηρές σκέψεις όσον αφορά την εικόνα τους, οι οποίες τους οδηγούν κυρίως σε συμπεριφορές αποφυγής, προκειμένου να ανακουφίσουν την ένταση των αισθημάτων ντροπής για το σώμα τους.
 
Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο οι σωματικές ασθένειες, όσο και οι στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, προσωπικές και κοινωνικές, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη.
 
Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την ψωρίαση, όπως η καθημερινή απαίτηση για φροντίδα σώματος, αλλά και η απομόνωση λόγω του κοινωνικού στίγματος, αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Τα ποσοστά αυτοκτονιών έχει βρεθεί ότι σχετίζονται ακόμη και με τη χρόνια φαγούρα.
 
Επιπλέον, η ύπαρξη παρατεταμένου άγχους, είναι δυνατόν να επηρεάσει αρνητικά την πορεία ενός αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η ψωρίαση.
 
Οι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιο ευάλωτοι στον κοινωνικό στιγματισμό λόγω της υψηλής ορατότητας της νόσου.
 
Οι κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με τη νόσο είναι ένας από τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής τους.
 
Οι συνηθέστερες αντιλήψεις αφορούν στο εάν η ψωρίαση είναι ή όχι μεταδοτική νόσος, αν δημιουργείται λόγω κακής προσωπικής υγιεινής του ασθενούς, αν πρόκειται περί ενός απλού προβλήματος κοσμητικής αισθητικής, εάν θεραπεύεται ή όχι.
 
 
Η γνωστή Κύπρια ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, ανέβασε μία φωτογραφία και ένα σχόλιο  πριν από μερικές ημέρες για να στείλει το δικό της μήνυμα στα Social Media σε όλο τον κόσμο. 
 
 
 
 
 
Χωρίς κόμπλεξ και κανένα φιλτρο στην φωτογραφία της η ψυχολόγος, αποδεικνύει στα στερεότυπα της κοινωνίας ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην κάθε στιγμή γιατί ευτυχία είναι οι στιγμές και η ζωή είναι γεμάτη από αυτές.
 
Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ψωρίαση οδηγεί στη διαμόρφωση εσφαλμένων υποθέσεων.
 
Πρόκειται για ερμηνείες που δίνει ο ανθρώπινος νους σε καταστάσεις που δεν γνωρίζει προκειμένου να αντιμετωπίσει το στρες και το φόβο που προκαλείται από το Άγνωστο.
 
Οι παρερμηνείες αυτές που προκύπτουν λόγω άγνοιας τείνουν να επηρεάζουν μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τρέφοντας τους διάφορους μύθους που αποτελούν τον πυρήνα του κοινωνικού στίγματος.
 
Η ίδια αντιμετωπίζοντας τα περιττά κιλά της με χιούμορ φαίνεται ότι προτρέπει όλους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι γράφοντας :
 
"  Είμαι 97 κιλά, έχω ψωρίαση στα πόδια,τον κορμό και τα χέρια μου, και ήρθα στην παραλία με μπικίνι. Μπορείτε κι εσείς!" 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας