Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Θα πας διακοπές; Μάθε τι να προσέξεις στην διατροφή σου

Θα πας διακοπές; Μάθε τι να προσέξεις στην διατροφή σου

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά.
 
Έτσι και εμείς θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τις εποχής.
 
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες και αυτόματα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να φορέσουμε το μαγιό μας και να κάνουμε τις πρώτες μας βουτιές.
 
Διαβάστε: Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας
 
Το καλοκαίρι θεωρείται ιδανική εποχή για να χάσουμε βάρος. Οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Κύπρο επιβάλλουν την υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και «βαριά» φαγητά αλλά συνάμα πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και υγρά. Αυτό άλλωστε μας το επιβάλλει και ο ίδιος μας ο οργανισμός.
 
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα βασικότερα τρόφιμα, στα οποία πρέπει να σταθούμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγοντας τις παγίδες, πετυχαίνοντας παράλληλα και μια σημαντική απώλεια σε βάρος.
 

ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Ειδικά τις μέρες όπου η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες πολύτιμους ηλεκτρολύτες που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση. Επίσης, περιέχουν πολύ νερό, μας προσφέρουν ζωτικότητα και ενέργεια, που έχει χαθεί λόγω της ζέστης, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
 
ΝΕΡΟ: Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό γενικότερα για την υγεία μας. Πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες όπου με την έκθεση μας στη ηλιακή ακτινοβολία η πιθανότητα αφυδάτωσης του σώματος μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
 
Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα..
 
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, πρέπει να πίνουμε νερό (10-12 ποτήρια) , παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη (με μέτρο, όμως, λόγω της φυσικής καφεΐνης του) και φυσικούς χυμούς (επίσης προσοχή λόγω της ζάχαρης που περιέχουν).
 
 
Επιβάλλετε όμως να αποφύγουμε τα αναψυκτικά, επειδή, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, προσφέρουν θερμίδες και παροδική μόνο ικανοποίηση της δίψας, τα αλκοολούχα ποτά, καθώς ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών και αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος και τους καφέδες αφού η καφεΐνη δρα όπως το αλκοόλ, προκαλώντας υψηλότερη διούρηση και εφίδρωση.
 
ΑΛΑΤΙ: Το αλάτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι ένα συστατικό που συχνά συστήνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του νάτριου (ηλεκτρολύτης) που χάνετε συχνά με την εφίδρωση.
 
Παράλληλα όμως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αφυδάτωση.
 
Οπότε ναι στην κατανάλωση αλατιού αλλά με προσοχή. Να μην ξεχνάμε πως δεν το καταναλώνουμε μόνο στη φυσική του μορφή αλλά και σε διάφορες τροφές όπως τα λαχανικά και το κρέας αλλά και σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες και τα αλλαντικά.
 
ΠΑΓΩΤΑ: Τα παγωτά είναι ίσως το πιο γνωστό και δροσιστικό σνακ του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της δροσερής τους υφής αλλά και της γεύσης.
 
Πρέπει όμως να προσέχουμε τόσο τον τρόπο συντήρησής τους στα ειδικά ψυγεία, ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση (ειδικά όταν αυτά είναι εκτεθειμένα στον δυνατό ήλιο), όσο και τη ζάχαρη, το λίπος και τις θερμίδες που αυτά μας προσφέρουν σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ημερήσια διατροφή μας, ώστε να μην υπερφορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
 
Ιδανικό θα ήταν να προτιμώνται απλά παγωτά χωρίς επιπρόσθετη επικάλυψη σοκολάτας, μπισκότων ή άλλων συστατικών όπως ξηροί καρποί.
 
ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: το καλοκαίρι είναι μια περίοδος όπου γενικότερα επικρατεί μια πιο χαλαρή διάθεση και το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους από μας είναι καθημερινή σχεδόν συνήθεια.
 
Τόσο ο καλός καιρός, όσο και οι διακοπές ή αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και φαγητά τύπου fast food.
 
 
Τι πρέπει να προσέχουμε:
 
  • Εάν γνωρίζουμε ότι το βράδυ θα βγούμε για φαγητό τότε ας καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι π.χ. σαλάτα και το απόγευμα ένα ενδιάμεσο (να μην πάμε νηστικοί)
  • Όταν πάμε στο εστιατόριο καλό θα ήταν η επιλογή μας να είναι φαγητό σχάρας (μερίδα) συνοδευόμενο πάντα από λαχανικά και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση (πολλές φορές άσκοπη) των μεζέδων
  • Εάν νιώσουμε την ανάγκη να πάρουμε και επιδόρπιο τότε ας μην καταναλώσουμε ολόκληρο το φαγητό μας αφήνοντας μία μικρή μερίδα πίσω (αυτή όμως είναι μια συνήθεια που δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε συχνά
 
Γενικότερα η πιο σημαντική παράμετρος είναι εμείς οι ίδιοι να έχουμε καλή διάθεση, το πάρουμε απόφαση και να βάλουμε ένα στόχο.
 
Συνοψίζοντας λοιπόν για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση θα πρέπει τις ιδιαίτερα θερμές μέρες:

Πρωινό: ένα καλό και δυναμωτικό πρωινό θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε καλύτερα όλα τα γεύματα της μέρας
 

Ενδιάμεσα γεύματα: κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα επιλέγοντας δροσερά  σνακς όπως φρούτα, χυμούς, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

Κυρίως γεύματα: αποφεύγουμε βαριά μαγειρεμένες τροφές που περιέχουν διάφορες σάλτσες ή κάποια λιπαρή γέμιση και προτιμούμε ψάρια, άπαχα κρέατα μαγειρεμένα ελαφρά χωρίς πολύ λάδι και βαριά μπαχαρικά

Σωστή ενυδάτωση: απαραίτητη και η σωστή τροφοδοσία του οργανισμού μας μe άφθονο νερό και δροσερά ροφήματα (χωρίς ζάχαρη), ιδιαίτερα τις ώρες που βρισκόμαστε κάτω από τον ήλιο

Φυσική δραστηριότητα: το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προτείνετε για αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σκάλες αντί ασανσέρ, να περπατάμε το απόγευμα που πέφτει η θερμοκρασία, να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο από τον προορισμό μας, να κολυμπάμε περισσότερο και να ασχοληθούμε με ένα καλοκαιρινό χόμπι όπως π.χ. θαλάσσια σπορ, περπάτημα στο βουνό κ.α.
  
*Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας