Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας σε διπλό "ψυχολογικό" ταμπλό

ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας σε διπλό "ψυχολογικό" ταμπλό

Τα τελευταία χρόνια, Κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες, δίνουν δυναμικά το παρόν τους σε Ομίλους Champions και Europa League με τους ποδοσφαιριστές να δείχνουν ολοένα και πιο ανεβασμένοι σε απόδοση, ταχύτητα, στρατηγική εκρηκτικότητα και ρυθμό. 

Η συμμετοχή αυτή δεν βελτιώνει μόνο ατομικά τους ίδιους τους αθλητές αλλά και τους προπονητές τους που έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να αναμετρηθούν με μεγαθήρια της Ευρώπης αλλά φέρνει και έσοδα στα ταμεία των ίδιων των ομάδων της χώρας μας

Από το 2015 - και μέχρι το 2018 - η UEFA αύξησε τα ποσά που δίνονται στις ομάδες.

Πιο κερδοφόρα είναι η παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και επιφέρει πολύ περισσότερα κέρδη σε σχέση με το Γιουρόπα Λιγκ.
 
Από πλευράς κυπριακών ομάδων, και φέτος αυτό τον πακτωλό χρημάτων έχει την ευκαιρία να τον καρπωθεί ο ΑΠΟΕΛ.

Όσο πιο μακριά πάει η πορεία των γαλαζοκίτρινων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός στην επιταγή που θα παραλάβουν από την ΟΥΕΦΑ. Σημαντικά και τα οικονομικά έσοδα επίσης του Απόλλωνα

Ήδη βρισκόμαστε κάπου στα μέσα του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος στην Κύπρο ενώ Ευρωπαϊκά, ο μεν ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στην 4η Αγωνιστική των Ομίλων Champions League και ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ στην 4η επίσης Αγωνιστική του Europa League.

Πώς όμως όλη αυτή η πορεία και προετοιμασία επιδρά στην ψυχολογία ενός αθλητή; 

Οι φυσικές και οι πνευματικές απαιτήσεις που οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση ακόμα και της ψυχολογίας ή μήπως οι ποδοσφαιριστές είναι "φτιαγμένοι" για να εναλλάσουν τους ρυθμούς τους από Ευρώπη σε Κύπρο και αντίστοιχα;

Για το φετινό ψυχοσωματικό «στράγγισμα-ξεζούμισμα» ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, η Αθλητική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος Θάλεια Παναγή μίλησε στο HealthNews:

Είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα αλλά και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές αυτή η συνεχόμενη εναλλαγή.

Διαφορετικό επίπεδο, άλλοι πιο γρήγοροι ρυθμοί, διαφορετικά τα κίνητρα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, σε σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρο. 

Μιλώντας για κίνητρα θεωρώ ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ίσως να επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών. Φήμη, δόξα, γόητρο, χρήματα, αναγνώριση, είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν ένα ποδοσφαιριστή να αποδώσει καλύτερα σε παιχνίδια της Ευρώπης, χωρίς να σημαίνει ότι το ένα αποκλείει το άλλο.


Δεν σημαίνει δηλαδή, ότι τα παιχνίδια στη Κύπρο είναι αμελητέα και άνευ σημασίας. Είναι όμως και η κούραση σωματική και ψυχολογική, από τα συνεχόμενα παιχνίδια, τα συνεχόμενα ταξίδια, μακριά από την οικογένεια και άλλα σημαντικά άτομα, τα οποία να δικαιολογούν σε κάποιο βαθμό τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση.


Στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στον προπονητή να θέσει ξεκάθαρους και συγκεκριμένους στόχους σε κάθε παιχνίδι οι οποίοι θα παρακινούν τους αθλητές να μπουν στον αγώνα να παίξουν με όρεξη και πάθος.


Στις περιπτώσεις του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα, που βρίσκονται στην φάση αυτή, έχουμε δύο πολύ καλούς και έμπειρους προπονητές, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους πολύ μεγάλα και ποιοτικά ροστερ, έτσι στο χέρι τους είναι να δώσουν τις σωστές ευκαιρίες στα σωστά άτομα την κάθε φορά για να αποφύγουν όσο καλύτερα γίνεται τις απώλειες και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση.

 

Διαβάστε: 5 τεχνικές για αθλητές, που μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αθλητική απόδοση.(video)

Διαβάστε: Γιατί αφού στην προπόνηση ένας αθλητής ή μια ομάδα αποδίδουν στο μέγιστο, στον αγώνα αδυνατούν;

Διαβάστε:  Γιατί αγχώνονται οι αθλητές;

Διαβάστε: Η σημασία της προ-αγωνιστικής ρουτίνας για τον κάθε αθλητή

 

*Θάλεια Παναγή 

Αθλητική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Αθλητική Ψυχολογία (MSc)
www.clearmindpro.com
+357 96272020

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας